Savjet ministara BiH: Usvojen plan i program za povratak državljana BiH iz Sirije i Iraka
(Izvor: AA/Arhiva)

Savjet ministara BiH: Usvojen plan i program za povratak državljana BiH iz Sirije i Iraka

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio odluku o usvajanju plana repatrijacije i programa reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije državljana Bosne i Hercegovine, povratnika iz zona sukoba Sirije i Iraka.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je plan i program pripremio Koordinacioni tim koji je okupio predstavnike nadležnih institucija/agencija svih nivoa vlasti u BiH. Ministarstvo bezbjednosti BiH će o usvajanju ove odluke odmah obavijestiti članove Koordinacionog tima, kako bi otpočela realizacija plana i programa.

"Radi se o planskom i operativnom dokumentu koji predstavlja okvir djelovanja za sve pojedince i institucije koji su, u skladu sa svojim nadležnostima, neposredno uključeni u njegovu primjenu. Plan repatrijacije uređuje pitanja bezbjednog, humanog i kontrolisanog povratka državljana BiH iz Sirije i Iraka, bezbjednosne provjere, utvrđivanje identiteta i državljanstva lica obuhvaćenih repatrijacijom, pružanje diplomatsko-konzularne, pravne i humanitarne pomoći državljanima BiH", navodi se u saopštenju.

Program reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije za sve kategorije državljana BiH sadrži kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere bezbjednosti, kao i mjere zdravstvene i socijalne zaštite, osiguranja pristupu obrazovanju, ekonomske podrške i zapošljavanja, pravne pomoći u lokalnoj zajednici i druge potrebne mjere.

Sredstva za provođenje ovog plana i programa biće osigurana iz budžeta nadležnih institucija u BiH i iz donatorskih sredstava.

Na današnjoj sjednici Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog ugovora o grantu (Luka Brčko), sa osnovama za zaključivanje, između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se odnosi na investicioni grant Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.

"Grant sredstva u iznosu do tri miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan vezana su za zajam EBRD-a od 10 miliona eura i namijenjena su kao dodatna podrška projektu rehabilitacije i optimizacije putnog i željezničkog pristupa Luci Brčko i pripadajuće infrastrukture unutar Luke".

Prihvaćena je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i određena delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke (EIB), Projekat gradskog prevoza u Sarajevu – B.

"Na ovaj način se želi unaprijediti javni linijski prevoz putnika te poboljšati izgradnja gradskih saobraćajnica, putem četiri komponente, uključujući sanaciju, rekonstrukciju i modernizaciju tramvajske pruge, obnovu voznog parka tramvajskog saobraćaja, izgradnju gradske saobraćajnice i transverzala dionica II (Bare -tunel Kobilja glava - Hotonj) i uređenje trolejbuskog depoa".

Vrijednost zajma EIB-a je 35 miliona eura, sa rokom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od pet godina, sa alokacijom na Federaciju BiH.

federalna.ba/AA

Savjet ministara povratak Sirija Irak