Saudijska Arabija upozorava na invaziju Izraela na Rafah, poziva Vijeće sigurnosti na hitan sastanak
(Izvor: EPA-EFE/HAITHAM IMAD)

Saudijska Arabija upozorava na invaziju Izraela na Rafah, poziva Vijeće sigurnosti na hitan sastanak

Saudijska Arabija pozvala je na hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi spriječila Izrael da počini daljnje humanitarne katastrofe protiv Palestinaca,

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije objavilo je saopćenje povodom izjava "izraelskih zvaničnika o izvođenju kopnenog napada na grad Rafah".

U saopćenju je istaknuto da će napadi na grad Rafah, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze pod izraelskom blokadom, imati izuzetno opasne posljedice.

U saopćenju je naglašeno da je Rafah posljednje sklonište za stotine hiljada civila koji su morali pobjeći zbog brutalne agresije Izraela.

"Odbacujemo i najoštrije osuđujemo prisilnu deportaciju onih koji su se tamo sklonili", poručili su. 

Ponovljen je "zahtjev Saudijske Arabije za hitnim prekidom vatre" i napomenuto da se Vijeće sigurnosti UN-a treba hitno sastati kako bi spriječio Izrael da izazove još jednu humanitarnu katastrofu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u svojoj izjavi od 4. februara signalizirao da će pokrenuti kopneni napad na grad Rafah, koji se nalazi na egipatskoj granici i gdje su se sklonile stotine hiljada ljudi koji su bježali od izraelskih napada.

Ministar odbrane Yoav Gallant je u izjavi tokom posjete izraelskim trupama u regiji Khan Younis u Pojasu Gaze 1. februara rekao da će svoje kopnene napade prebaciti na grad Rafah.

Palestinska administracija je također navela da bi napadi Izraela na grad Rafah značili "novi ciklus genocida" i da bi to moglo predstaviti prijetnju za oko 1,5 miliona Palestinaca.

U Rafahu, koji se nalazi na granici s Egiptom na jugu Pojasa Gaze, smještena je otprilike polovina stanovništva Gaze, koja ima 2,3 miliona stanovnika.

Izraelske snage često izvode napade na Rafah. Strahuje se da civili neće imati skloništa u Pojasu Gaze ako Izrael izvrši kopneni napad na Rafah.

federalna.ba/AA

Saudijska Arabija Pojas Gaze Palestina Rafah Izrael Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija Vijeće sigurnosti UN-a