Sattler uručio nagrade za tri najbolja rada o medijskoj pismenosti mladih u BiH

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler danas je na završnoj konferenciji projekta "Jačanje medijske pismenosti mladih u Bosni i Hercegovini“ u Centru za mlade Grbavica u Sarajevu uručio nagrade za tri najbolja rada koja su nastala kao rezultat takmičenja u kojem su timovi kreirali radove o medijskoj i informacionoj pismenosti mladih.

Prva nagrada pripala je timu Srednje strukovne škole Tomislavgrad, druga Školskom centru “fra Martina Nedića” Orašje i treća nagrada Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” Goražde. Uz finansijsku podršku Evropske unije projekt "Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH” provode Mediacentar Sarajevo i Agencija BORAM.

-Tema projekta je medijska pismenost i borba protiv dezinformacija. Drago mi je da pobjednici ovaj put ne dolaze iz većih centara poput Sarajeva, Banje Luke i Mostara već iz Tomislavgrada, Orašja i Goražda - kazao je Sattler izražavajući zahvalnost mladima za učešće u projektu i iskazanu inovativnost.

Sam slogan projekta “Nije sve što piše istina”, prema njegovim riječima, najbolje opisuje kampanju koja je obuhvatila značajan broj ljudi, a fokus današnje aktivnosti je na mladim ljudima i njihovoj medijskoj pismenosti. U okviru projekta održano je 10 radionica u 10 gradova širom BiH, na kojima je ukupno 100 mladih srednjoškolske dobi, kroz teorijski i praktični rad, učilo o raspoznavanju lažnih od istinitih informacija i analiziralo medijske sadržaje koje svakodnevno čitaju.

-Dezinformacije nisu nepoznanica i generalno uvijek su bile prisutne u istoriji čovječanstva. Međutim, ono što je promijenilo kompletno okruženje je tehnološki napredak. U mnoštvu informacija važno je da se od najranijeg doba uči da se razlikuju pogrešne od ispravnih informacija i vijesti. U značajnom broju zemalja, članica EU, medijska pismenost je integrisana u nastavne planove i programe. To nažalost još nije slučaj u BiH ali radimo na tome i kao EU nastavit ćemo pružati podršku i u tom dijelu - naveo je Sattler.

Medina Adilović iz Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” Goražde i Blaž Perić iz Srednje strukovne škole Tomislavgrad su kazali da im je učešće u tom projektu bilo interesantno i korisno, kao i da su stekli nova poznanstva i znanja posebno u smislu kredibilnosti izvora informacija koje koriste.

Jedan od predavača na radionicama u sklopu ovog projekta Emir Zulejhić rekao je da su kriteriji za ocjenjivanje učeničkih radova bili relevantnost, struktura prezentacije, originalnost i kreativnost. Naglasio je potrebu da se o medijskoj pismenosti više govori i izučava u okviru formalnog obrazovanja.

- Prisustvo mladih na radionicama, njihova volja, želja i uloženi trud u kreiranju njihovih projekata pokazuje da imaju želju za tim znanjem, shvataju problem i imaju potrebu da to znanje unaprijede i mislim da je krajnje vrijeme da se formalno obrazovanje počne baviti tim temama još od najranijih razreda osnovne škole - kazao je Zulejhić.

federalna.ba/Fena

Johann Sattler medijska pismenost mladi
mladi zapošljavanje Mostar Sajam zapošljavanja
0 24.05.2024 13:48
HUB Sarajevo mladi Društvene mreže
0 24.05.2024 13:16
EU Johann Sattler Benjamin Sturtewagen Dan Evrope
0 09.05.2024 11:46
Luigi Soreca Delegacija EU u BiH Johann Sattler
0 16.04.2024 21:14