Sattler u Banjaluci: Predstojeće sedmice ključne za BiH

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler prilikom posjete Banjaluci podsjetio je da je usaglašavanje tri zakona za BiH apsolutni minimum.

U pitanju su zakoni o sprečavanju pranja novca, sukobu interesa i o sudovima.

Pred predstojeću sjednicu Evropskog vijeća zakazanu za 21. mart Sattler je rekao da svi trebaju da dijele isti osjećaj hitnosti te da su predstojeće sedmice ključne za zeleno svjetlo za pristupanje BiH Evropskoj uniji (EU).

"Koristim priliku da političke lidere na to podsjetim i iskreno se nadam da će se usaglašavanje finalizirati. Drago mi je da napretka ima, međutim ovo su procesi koji trebaju proći ne samo Vijeće ministara, nego i oba doma Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Sattler.

Citirao je predsjednicu Evropske komisije Ursulu von den Leyen koja je jasno naglasila da je bitno sve što se može uraditi u narednim sedmicama, sve što može ići u prilog argumentaciji BiH.

"Usvajanje tri zakona su apsolutni minimum, ali postoji mnogo drugih stvari koje se takođe mogu uraditi", rekao je on.

Pojasnio je da je jedan od primjera zakon o graničnoj kontroli, te zakon o zaštiti ličnih podataka.

"Izmjene Izbornog zakona su neosporan prioritet za Evropsku uniju. Štaviše, to je naš ključni prioritet iz 14 ključnih prioriteta. Međutim ne mislim da je moguće u ovom roku riješiti sva otvorena pitanja, pogotovo u dijelu koji bi podrazumijevao izmjene Ustava", kazao je i dodao da se može unaprijediti integritet izbornog procesa.

Sattler je danas u Banjaluci posjetio Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i održao press konferenciju na temu digitalne transformacije u BiH zajedno s direktorom Agencije Almirom Badnjevićem i ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom.

"Od 2015. godine, Evropska unija je izdvojila preko 10 miliona eura za jačanje kapaciteta IDDEEA koja uključuje i nabavku opreme za nadzor i kvalitetu kontrole, nabavku servera, IT opreme, vozila i druge specijalizovane opreme", rekao je Badnjević na konferenciji za novinare.

Rekao je i da su počeli obnovu linkova, mreže komunikacija koji svi organi koriste za razmjenu podataka. Zahvalio je delegaciji EU u BiH na kontinuiranoj podršci i dodao da se nada se da će biti bolja i snažnija.

Sattler je rekao da je digitalizacija prisutna u svim sferama života, budućnost i u samo vrhu prioriteta EU.

Naglasio je da je nabavka opreme izuzetno važna te da su u pitanju aktivnosti koje unapređuju život građana, funkcionalnost organizacija i pružanje usluga korisnicima. Dodao je da kreće i realizacija projekta vrijednog tri miliona eura koji je najavio Badnjević.

Forto je rekao da je BiH naučila da gradi autoceste te da je sada potrebno da nauči da gradi takozvane digitalne autoceste.

"Bez toga nećemo sustići ostatak Evropske, kontinenta, čak ni regije", rekao je i dodao da je IDDEEA jedan od temelja ključne infrastrukture gdje BiH treba da sustigne regiju, pa tek onda EU.

Nakon press konferencije Sattler je Badnjeviću uručio sedam terenskih vozila koje je donirala Evropska unija kako bi podržala aktivnosti Agencije na terenu.

federalna.ba/AA
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
Jelena Trivić Banjaluka Banja Luka
0 20.04.2024 17:12
Memorijalni centar Srebrenica Banja Luka sankcije
0 19.04.2024 13:41
Banja Luka Banjaluka
0 18.04.2024 20:27
Banjaluka Banja Luka
0 18.04.2024 18:03
Luigi Soreca Delegacija EU u BiH Johann Sattler
0 16.04.2024 21:14
Johann Sattler
0 15.04.2024 16:31