Sattler na sastanku u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

Sattler na sastanku u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

U Federalnom ministarstvu kulture i sporta danas je prezentiran Prijedlog akcionog plana situacione analize za historijsko-gradsko područje Počitelj, a sudjelovao je i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Direktor  federalnog Zavoda za zaštitu spomenika Robert Stergar prezentirao je Prijedlog akcionog plana situacione analize za historijsko gradsko područje Počitelj i razloge koji su doveli do potrebe za sveobuhvatnom analizom sadašnjeg stanja, te potrebu jasnog i koordiniranog pristupa koji bi trebao doprinijeti održivom upravljanju i razvoju Počitelja kao vrhunske turističke destinacije u BiH.

Ambasador Sattler zahvalio je Ministarstvu i čestitao za inicijativu i kreiranje preciznog akcionog plana sa jasno definisanim rokovima za izvođenje sveobuhvatne analize zatečenog stanja u Počitelju, na osnovu čega bi se pristupilo kreiranju projekta sa konkretnim radovima na lokaciji.

- Nakon razmjene stavova i ideja zaključeno je da nekoliko definisanih aktivnosti treba izvršiti do kraja trećeg mjeseca. Nakon toga rezultati bi bili prezentovani na narednom sastanku, koji će ponovno biti upriličen u Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić prezentirat će, na narednom sastanku, aktivnosti koje se odnose na deponije otpada, a Zavod za zaštitu spomenika rezultate analize historijskog gradskog područja Počitelj – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Sastankom je predsjedavala federalna ministrica Sanja Vlaisavljević, a prisustvovali su i specijalni predstavnik Evropske Unije u BiH Johann Sattler sa saradnicima Karelom Lizerotom, šefom Odsjeka za pravosuđe, migraciju i reformu javne uprave Delegacije EU-a; Sanjom Stanojević, političkom savjetnicom i Petrom Kraljevićem te federalni ministri okoliša i turizma Nasiha Pozder i prostornog uređenja Željko Nedić.

Susret u Federalnom ministarstvu kulture i sporta upriličen je u skladu sa zaključcima sastanka pokretanja inicijative za revitalizaciju Počitelja, održanog u decembru 2023. godine.

federalna.ba/Fena

Johann Sattler Počitelj