videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Sattler: EU će i dalje biti najvjerniji partner Bosne i Hercegovine

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Johann Sattler posjetio je Zapadnohercegovački kanton (ZHK), gdje je s predstavnicima vlasti razgovarao, među ostalim, o potencijalima ovog kanotna, onom što je učinjeno u proteklih 30 godina, kao i o tome što bi trebalo uraditi u narednom periodu.

- Razgovarali smo o potrebnim budućim koracima kako bi Bosna i Hercegovina, odnosno naš kanton koji je vrlo bitan u tom procesu, pristupila Europskoj uniji. Ono što nam je posebno drago, Sattler je rekao da je jako zadovoljan načinom na koji se ZHK razvijala posljednjih 30 godina što se tiče turizma, uvoza, privatnih tvrtki i svega onoga što imamo - kazao je predsjednik Skupštine ZHK-a Ivan Jelčić.

Dodao je kako se na današnjem sastanku razgovaralo i o borbi protiv organiziranog kriminala i vladavine prava.

- Ono što me posebno veseli je da smo već učinili neke korake u svemu tome i da imamo jaku volju i želju nastaviti dalje u tom smjeru istim tempom, to ćemo svakako učiniti. Ovom prilikom želim naglasiti i jako dobru suradnju između Kantonalne vlade i skupštine, donosit ćemo sve potrebne zakone i akte koje bude potrebno.

Premijer ZHK-a Predrag Čović naveo je kako će kanton, ako u narednih nekoliko godina ispuni sve uvjete, na raspolaganju imati oko dvije milijarde maraka za projekte i približavanje EU i europskim standardima.

- Moramo učiniti određene političke i pravne iskorake u smislu vladavine prava, reforme javne uprave i poboljšanja uvjeta za gospodarstvo. Činjenica je da smo mi jedan od najrazvijenijih kantona u BiH i radit ćemo na tome da to u budućnosti bude još bolje. Učinit ćemo sve što se tiče vlasti da naši gospodarstvenici imaju uvjete za osobni razvoj i razvoj njihovih tvrtki, a također javno obećavam da ćemo učiniti sve potrebne korake da u zadanim rokovima ispunimo sve naše obaveze kako bi BiH u najskorije vrijeme dobila pristupne pregovore - kazao je Čović.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler kazao kako će Europska unija nastaviti biti najvjerniji partner i prijatelj Bosne i Hercegovine.

- Razgovarali smo o važnim temama, o europskom putu BiH, ali i o važnim sastancima koji se ovaj tjedan održavaju u Bruxellesu. Izrazili smo nadu da ću Europsko vijeće donijeti pozitivnu odluku za BiH, ali i pozitivnu odluku kada je riječ o dodatnim sredstvima koje je spomenuo premijer, dakle radi se o dvije milijarde maraka koje su predviđene samo za BiH. To je izuzetno jasan dokaz da EU ulaže tamo gdje treba, u zemlje koje imaju perspektivu za članstvo u EU, a i do sada smo dokazali da smo bili najizdašniji partner BiH kao i najveći trgovinski partner, najveći investitor i vaš najodaniji prijatelj - kazao je Sattler.

Druga tema je, kako kaže, bila o tome što kanton može učiniti da se ubrza europski put BiH.

- Ovaj kanton odradio je jako dobar posao proteklih godina, od jednog od najsiromašnijih kantona u BiH nakon rata uspio je doći do jednoh+g od najrazvijenijih. Uspio je i privući, ali i zadržati velike tvrtke koje su izvozno orijentirane kao što su Feal, Violeta i TT Kabeli i zaista pohvale u tom smislu uz nadu da ćete tako nastaviti i u budućnosti. Ovdje ste blagoslovljeni i mnogim prirodnim resursima, te vas ohrabrujem da se iskoriste svi potencijali koji vam stoje na raspolaganju i u oblasti turizma i poljoprivrede, ovdje su neki i od najznačajnijih proizvođača vina i nadam se da će nedavno doneseni Zakon o vinu pomoći ovim proizvođačima da svoje proizvode lakše plasiraju na tržište EU - naveo je šef Izaslanstva EU-a u BiH.

Naglasio je dvije stvari za koje od ZHK-a očekuje što skorije usvajanje.

- Europska unija je mnogo više od samo velikog tržišta, to je unija vrijednosti nastala na zgarištu Drugog svjetskog rata, na povjerenju bivših velikih neprijatelja koji su postali prijatelji i to je nešto čega želimo više vidjeti i u Bosni i Hercegovini. Na putu Europskoj uniji, osim mnogih prava koja će građani BiH dobiti, predstoje i mnoge obaveze. Izdvojio bih dvije velike obaveze koje Europska unija očekuje u sljedećem razdoblju. To je sloboda okupljanja, što spada u nadležnost kantona koji treba donijeti Zakon o slobodi okupljanja i volio bih da Skupština brže djeluje kada je to u pitanju. Druga velika obaveza je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Premijer Čović obećao mi je, prilikom mog sljedećeg posjeta, koji bi mogao biti već u svibnju sljedeće godine, da ćete imati uspostavljen i funkcionalan Ured za borbu protiv korupcije. Sve pohvale koje sam izrekao ste zaslužili, ali važno je nastaviti i dalje u tom pravcu - istaknuo je Sattler.

federalna.ba/Fena

Zapadnohercegovački kanton ZHK Johann Sattler
Johann Sattler Prnjavor
0 16.02.2024 18:06
UIO BiH UNO BiH Johann Sattler Zoran Tegeltija
0 16.02.2024 17:29
Johann Sattler Zakon o sprečavanju sukoba interesa
0 16.02.2024 12:59
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
0 15.02.2024 13:35
Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
0 15.02.2024 08:08
Kemal Hrnjić Staša Košarac Savo Minić Johann Sattler
0 13.02.2024 17:00