Prilog Predraga Bošnjakovskog

Sastanak u Vladi Federacije BiH: Situacija je dramatična, na korak do lockdowna

„Postoji jedna stvar koju moram podijeliti s vama. Imali smo uvod u kojem se govorilo o tome šta je federalna Vlada do sad uradila na nabavci vakcina. Najbolje ću opisati to jednom hrvatskom riječju koja se zove – susramlje“, ovako je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto objasnio svoj odlazak sa sastanka.

Učesnici su rekli da je epidemiološka situacija alarmantna i da se Federacija nalazi pred lokcdownom i da se veći priliv pacijenata očekuje za dvije sedmice, te da sve više obolijevaju mlađe osobe.

Formiranje ad-hoc tijela na nivou Federacije BiH preko kojeg bi se išlo sa nabavkama vakcina protiv koronavirusa s nivoa Federacije, jer je zakazala država, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Predsjednik Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dr. Mirsad Kacila naglasio je da je alarmantno stanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje svi vidimo da je porast novozaraženih svakodnevno sve veći i veći. Govoreći o nabavci vakcina, Kacila je naglasio da je, i pored napora koji su uložili iz Federalnog ministarstva zdravstva, slika jako konfuzna, stiče se dojam da se ne zna ko je odgovoran, ko pregovara.

Vlada Federacije BiH uspostavit će mehanizam za nabavku vakcina protiv koronavirusa. Zaključak je to razgovora entitetskih i kantonalnih zvaničnika na kojem se govorilo i o mogućim novim protivepidemiološkim mjerama. Federalni Krizni štab iduće sedmice će prezentirati te mjere, ali je izvjesno da će biti zabranjena masovna okupljanja. Ne budu li postojeće i dodatne mjere imale učinka, moguće je i potpuno zatvaranje. 

koronavirus Vlada FBiH Federalni radio
sport Federalni radio
0 18.04.2021 23:29
Vijesti u 22 Federalni radio
0 18.04.2021 22:29
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
Radio razglednica Federalni radio
0 18.04.2021 21:49
Turska Covid19 koronavirus
0 18.04.2021 21:25
online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
0 18.04.2021 19:26