videoprilog Matiasa Zečevića (Federacija danas)

Sastanak u Orašju o stanju socijalne zaštite u FBiH

U Orašju je održana sjednica ministarske koordinacije svih 10 kantona s ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem. Sve ovo, kaže ministar korak je k unapređenju pružanja usluga korisnicima u toj oblasti.

Drugi po redu ovakav sastanak održan je u Orašju, a za cilj je imao udružiti predstavnike iz svih kantona iz ove oblasti, kako bi se zajedno tražila rješenja te u konačnici došlo do poboljšanja pružanja usluga. Satanak je, kaže ministar, iznjedrio kvalitetne zaključke: „Mislim da smo danas imali izuzetno konstruktivnu i kvalitetnu sjednicu na kojoj su učestvovali predstavnici svih 10 kantona i da smo donijeli kvalitetne zaključke po osnovu tačaka koje su danas bile na dnevnom redu“.

Prije sastanaka delegacija je obišla Udrugu Put u život, koja u ovome gradu brine o djeci s teškoćama u razvoju. Trenutno je to oko 150 korisnika, a dnevno u centru udruge boravi između 50 i 60 korisnika.

„Danas smo raspravljali o temama koje se tiču socijalnih prava svih naših korisnika, prije toga smo obišli jednu udrugu koja se brine o djeci s posebnim potrebama. Ministar nam je govorio o novim sredstvima koja se nalaze u proračunu federalnog ministarstva i na koji način to možemo koristiti“, kazao je Damir Živković, ministar zdravstva i socijalne politike PK-a.

Ministar Delić istakao je da resor socijalne zaštite u FBiH nije na zavidnoj razini, no združenim snagama sve to mora biti unaprijeđeno: „Svjedoci smo svi da je oblast socijalne zaštite jedan od najzapuštenijih resora u FBIH, da su prava i položaj, između ostalih, i socijalnih radnika možda i najgori na nivou FBIH i sve ovo radimo zajedno kako bismo unaprijedili kompletnu oblast“.

Nakon koordinacijskog sastanka federalni ministar se sastao u Orašju i s predsjednikom Vlade PK-a Đurom Topićem.

federalna.ba

socijalna politika socijalna zaštita Adnan Delić