Sastanak u Mostaru: Hoće li doći do dogovora?

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru počeo je sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na državnom nivou (SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i SNSD-a) na kojem se očekuje finaliziranje dogovora o pitanjima potrebnim za otvaranje pregovora s EU.

Pred početak sastanka novinarima se kratko obratio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković koji je kazao kako je bh. diplomacija odradila jako dobar posao i da je Europa Bosni i Hercegovini širom otvorila svoja vrata.

- Ako ova generacija političara to propusti, bit će trajno obilježena i s razlogom, vjerovatno, kažnjena na izborima - rekao je Konaković.

On je pozdravio izjavu Milorada Dodika, koji je ranije danas kazao kako u prvi plan treba staviti europski put koji donosi dobro svim građanima BiH, a smanjiti animozitete i sujete.

- Blizu smo nekih rješenja koja bi trebala isključiti pokušaje da se u sklopu europskog puta ubace i neke teme koje nosi imperativne kad je riječ o 14 prioriteta, koje treba rješavati, ali u periodu poslije nas u, možda, još boljem i lakšem okruženju ako dobijemo istorijsko otvaranje pristupnih pregovorima i pogotovo pristup jedinstvenom tržištu Europske unije. Radne grupe pripremile su konačne prijedloge i mislim da bi oko sukoba interesa to trebali privesti kraju. Male su finese u završnici, čekamo da čujemo stavove po pitanju Zakona o sudovima, mislimo da sjedište treba biti u Istočnom Sarajevu. Po pitanju Izbornog zakona, dio integriteta obavezan, CIK obavezan, ali pitanje reforme izbornog zakonodavstva, međunarodnih presuda, pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH trebalo bi sačekati sveobuhvatnu analizu i promjenu - kazao je Konaković.

federalna.ba/Fena

političke stranke sastanak Mostar