videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Sastanak Trojke u Konjicu uoči najavljenog s partnerima na državnom nivou

Konsultacije predstavnika stranaka Trojke u Konjicu bile su okvir za zauzimanje stava uoči najavljenog sastanka s partnerima na državnom nivou u Banjaluci. Izborni zakon, Ustavni sud, Zakon o sukobu interesa - neke su od gorućih tema, a stavovi Trojke za sada nisu približeni stavovima HDZ-a BiH i SNSD-a. Bar je tako bilo na prethodnim sastancima. Iz Trojke tvrde da će ovaj put, o nekim pitanjima, a ponajprije o izmjenama Izbornog zakona biti drugačije. Rok za dogovor pod visokim naponom visokog predstavnika.

Krenimo redom, od nižeg nivoa vlasti: niz je problema u Federaciji BiH. Zato su predsjednici NiP-a, SDP-a i Naše stranke po rješenja otišli na sastanak u Konjic. Izvjesno je, kada je riječ o budžetu Federacije - ide se na privremeno finansiranje.

“Odlučili smo se da idemo na odluku o privremenom finansiranju i dva čitanja budžeta. Međutim, odluka o privremenom finansiranju ne omogućava da osiguramo baš sve funkcije Federacije koje postoje”, istakao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Izborni zakon je glavni mamac na kojem čeka Dragan Čović. Ništa manje nije zainteresovan ni Milorad Dodik. Tehničke izmjene da, ali ne bez onih političkih. Da je Trojka spremna sada ulaziti u tu priču, jasno je da nije. Stoga, šta je strategija i ima li je?

“Nisam baš optimista, pokušaćemo razgovarati sutra ili prekosutra s kolegama da ih alarmiramo jer su i oni svjesni da će Schmidt nametnuti izmjene. Mislim da su izmjene moguće, samo dolaze zahtjevi da se uz tehničke mijenjaju i neke druge izmjene Izbornog zakona”, navodi predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

“Dvije su ključne stvari za državni nivo. Budžet, kako bismo obezbijedili normalno funkcionisanje svih institucija, a drugo su naši napori da dobijemo kandidatski status EU, što je strateški dugoročno najvažnija stvar za Bosnu i Hercegovinu”, dodao je predsjednik NS-a Edin Forto.

A na tom strateškom putu je i Ustavni sud Bosne i Hercegovine i još jedan težak zadatak. Uz ranije dobro poznate stavove iz RS-a, gotovo je nemoguće očekivati dogovor, jasno su kazali lideri Trojke. Pravila postoje, obaveze isto tako, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine mora funkcionirati. No tu je još jedan dodatni sistem kočnice. Federalni parlament, odnosno nadležna komisija je pod blokadom. Optužbe opetovane na račun SDA i DF-a.

“Federacija treba pokazati da nije Republika Srpska i da će izvršavati svoje obaveze imenovanjem sudija Ustavnog suda”, poručio je Nikšić.

Sve u svemu, s ovakvim stavovima Trojke i ranije poznatim zahtjevima HDZ-a BiH i SNSD-a nema prostora da se ostvari značajan napredak. Poruka je i dalje da se otvoreno treba razgovarati i tražiti rješenja. Podsjećamo da za vrat puše Christian Schmidt, a i mart će brzo i nova odluka o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine na putu ka EU. Logično je zapitati se - da li i kome EU put nije strateški interes?

federalna.ba

Konjic Trojka Naša stranka SDP BiH Narod i pravda
Konjic MS Community BiH
0 19.04.2024 17:53
Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
0 18.04.2024 21:03
HDZ BIH SDP BiH Dragan Čović Nermin Nikšić
0 18.04.2024 18:45
zapošljavanje Put ka EU Konjic Jablanica
0 30.03.2024 17:53