videoprilog Adne Sušić (Federacija danas)

Sastanak sutra - ili dogovor ili generalni štrajk

Članovi osam sindikata održali su proteste pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, tražeći ispunjenje niza zahtjeva. Na jednosatnom štrajku upozorenja bili su prisutni predstavnici sindikata zdravstvenih radnika, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, državnih službenika, policije te komunalnog preduzeća. Između ostalog, zahtijevaju povlačenje Nacrta budžeta, te dogovor s Vladom u vezi s osnovicom za budžet 2022. godine.

“Padaj, silo i nepravdo”, “Tražimo dostojanstvene plate”, “Struka ispred politike” - samo su neki od transparenata koji su se ovoga jutra mogli vidjeti ispred zgrade Vlade KS-a, dok su predstavnici svih osam sindikata prozivali premijera te zahtijevali hitno reagovanje.

“Mi se nećemo odazvati 22., što je prije dva mjeseca premijer rekao da će s nama razgovarati. Neka sam sa sobom razgovara kao što je i naučio, očito je naučio da ima neki diktat. Kod sindikata toga nema, imaju razgovori”, poručuje  Faruk Bešlić, koordinator osam sindikata zaposlenih u KS-u.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro dodao je: “Ukoliko budu stalno odbijali pregovaranje o povećanju plata i budu nudili nule ili neke smješne iznose, onda će imati sigurno nekoliko hiljada pred Vladom”.

Izignorisani, izmanipulisani, kako navode, smatraju da Vlada nije ozbiljno shvatila zahtjeve nijednog sindikata. Tako iz komunalne privrede traže povećanje plate, koja bi bila u skladu sa trenutnim životnim standardima, a koja, kako kažu, od 2006. godine nije povećana ni za jedan procenat.

“Prosječna plata radnika u komunalnoj privredi kreće se od 400 do 800KM. To su ljudi koji nose teret ovog kantona, odnosno teret komunalne privrede”, ističe Rasim Ljucević, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS-a.

Problema ne manjka ni u Sindikatu zdravstvenih radnika KS, na čelu s Edom Selimićem: “U KS-u imate pet sindikata iz oblasti zdravstva, a nemate nijedan riješen problem. Sindikat koji ja vodim od februara 2019. nema potpisan granski kolektivni ugovor, a izmijenile su se tri vlade i tri koalicije”.

A izmjene na najavljenim protestima neće se vidjeti sve dok zahtjevi ne budu ispunjeni svim sindikalnim grupama.

“Sutra je zakazan sastanak u 13:30. Ako ne bude ništa dogovoreno, Koordinacija sindikata će dalje da vidi koje aktivnosti - ponovno štrajk upozorenja ili generalni štrajk”, navodi Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije KS-a.

Da će sutra biti održan sastanak, potvrdili su nam i iz Vlade KS-a. Njihov stav je da je neophodno povećati platu uzimajući u obzir i porast troškova života, te napominju da je u te svrhe potrebno izdvojiti čak 115 miliona maraka. Ukoliko udovolje i zahtjevu Sindikata komunalne privrede, to je dodatnih 20 miliona godišnje.

Sindikati: Fortina računica i podaci o platama nisu tačni

Koordinacija osam sindikata Kantona Sarajevo, koji su danas protestvovali u Sarajevu tražeći veće plate, objavila je da se istog dana saopćenjem oglasio premijer KS Edin Forto u kojem je, kako tvrde, pokazao da ne zna računati. Navode da je u pomenutom saopćenju Forto precizirao da "Sindikati za pov...

“Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice na budžet Kantona Sarajevo”, upozoravaju iz Vlade KS-a.

U međuvremenu, posljedice, kako kažu, nemara nadležnih trpe radnici. Koliko će stanje ostati takvo, bit će jasnije nakon sutrašnjeg sastanka. Dva su moguća epiloga. Dogovor ili generalni štrajk.

federalna.ba

Vlada KS protest
Crna Gora formiranje vlade Dritan Abazović Zdravko Krivokapić protest
0 20.01.2022 20:46
kolektivni ugovor Vlada KS povećanje osnovica za obračun plata radnika
0 18.01.2022 10:18
žrtve protest Sudan
0 17.01.2022 22:26
protest Beč Austrija obavezno vakcinisanje pandemija koronavirus Covid19
0 15.01.2022 21:45