videoprilog Zinaide Hamidović (Svijet)

Sastanak od kojega su strepjele zapadne zemlje

Na dalekom istoku Rusije održan je sastanak od kojega su strepjele zapadne zemlje. Vladimir Putin i Kim Jong-Un dogovorili su da će Rusija i Sjeverna Koreja vojno još bolje sarađivati. Obećao je ruski predsjednik pomoć Pjongjangu u izgradnji svemirskih satelita. Zauzvrat Kim je iskazao punu i bezuvjetnu podršku Moskvi, uz poruku da će Rusija pobijediti, kako je kazao, "zlo" u Ukrajini. Javnost je ipak ostala ukraćena za jasnu informaciju znači li to u konačnici i sjevernokorejsku prodaju oružja i municije Rusiji, segment sastanka od kojeg zapad najviše strahuje.  

Srdačno i energično jednominutno rukovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una bilo je najbolja uvertira  za njihov višesatni sastanak održan na ruskom Dalekom istoku na kosmodromu Vostočni, modernom postrojenju za svemirsko lansiranje u Amurskoj oblasti.  Dvojica lidera, koji trenutno nemaju visoki rejting na međunarodnoj sceni a njihove zemlje su sve izoliranije, sastali su se kako bi pokazali dostignuti nivo međusobnog prijateljstva.

“U Koreji postoji izreka: “Odjeća je dobra kad je nova, a prijatelji kad su stari.” A ruski narod kaže: “Jedan stari bolji je od dva nova prijatelja.” Ove narodne mudrosti su u potpunosti primjenjive na odnos između naše dvije zemlje u modernom dobu”, kazao je Putin.

„Rusija vodi pravednu borbu protiv hegemonističkih sila u odbrani svojih suverenih prava, sigurnosti i interesa. Sjeverna Koreja je uvijek bezuvjetno podržava sve odluke ruske vlade, i želim ponoviti da ćemo uvijek biti uz Rusiju u borbi protiv imperijalizma“, poručio je Kim.

Dok su se zvaničnici , tokom zvanične večere, gostili biranim delicijama iz svih dijelova Rusije, ćaskali su i o važnim pitanjima. Poručio je Kim Putinu - odnosi sa Rusijom prvi su prioritet za Sjevernu Koreju, a Rusija će pobijediti, "zlo" u Ukrajini. Obećao je ruski predsjednik pomoć Pjongjangu u izgradnji svemirskih satelita. Prvi put od nastanka njegove zemlje, našao se Kim u do sada nezamislivom položaju, pregovorima s Rusijom kao punopravni partner.  U zamjenu za  pristup ruskim vojnim tehnologijama, Pjongjang bi Moskvi, mogao isporučiti artiljerijsku municiju, potrebnu Rusiji za rat u Ukrajini.

„Obavio sam iscrpan razgovor sa drugom Putinom o političkim i vojnim situacijama na Korejskom poluostrvu i u Evropi. Postigli smo zadovoljavajući koncenzus o produbljivanju naše strateške i taktičke saradnje i solidarnosti u borbi za odbranu suverenih prava i sigurnosti i osiguravanja trajnog mira u regiji i u svijetu“, rekao je Kim.

„Postoje određena ograničenja za vojnu saradnju sa Sjevernom Korejom i Rusija ih se pridržava. Rusija je samostalna zemlja, ali unutar okvira trenutnih pravila postoje prilike koje imamo u vidu i o kojima razgovaramo. Također pružamo humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji, ali pored toga, postoji prilika jednostavno za saradnju među jednakima. Izgledi za to su dobri”, dodao je Putin.

Ima Sjeverna Koreja Rusiji potrebnog oružja na pretek. Prema procjenama vojnih analitičara posjeduje, stotine miliona granata i ogromne proizvodne kapacitete. Sada za to ima i kupca. Isporuka Rusiji ne bi oslabila odbrambene sposobnosti Sjeverne Koreje, čija je vojska, sudeći prema nedavnoj vojnoj paradi naoružana novim oružjem.

„Osim municije,  Sjeverna Koreja bi Rusiji mogla isporučiti svoje napredno oružje, koje bi ova mogla koristiti u ratu u Ukrajini . Rusija koja je do sada bila relativno pasivna u pogledu razmjene ključne vojne tehnologije, mogla bi ukloniti tu barijeru i početi pružati tehnološku podršku Sjevernoj Koreji. S druge strane transfer nuklearne tehnologije je krajnje izazovan problem. Nije bilo slučajeva da je Rusija ustupa, jer bi time prekršila Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja. Vidjećemo hoće li Rusija zaista preći  tu granicu“, pojasnio je Yang Wook, profesor na Univerzitetu Hannam u Južnoj Koreji.

„Za Rusiju jednostavno cilj opravdava sredstvo. Glavni prioritet u ovom trenutku je uspjeh u Ukrajini. I učinila bi skoro sve da ponovo uspostaviti carstvo ili sferu uticaja, kako god to zvali. I ako Sjeverna Koreja u tom nastojanju može biti korisna, onda će Rusija to iskoristiti. Rusija prosto nije izbirljiva kada je riječ o partnerima”, smatra James Nixey, direktor programa za Rusiju i Euroaziju, Chatham House.

Želi Kim i hranu. Oko trećine stanovništva u njegovoj zemlji gladuje, dok on razvija vojnu moć zemlje.  No prije svega želi i još jednog moćnog saveznika kako ne bi zavisio isključivo od saradnje s Kinom. Previše toga je u igri za obje zemlje da bi se osvrtale na upozorenja koja stižu sa Zapada, prije svega iz Washingtona.

„Rusiju i Sjevernu Koreju ne zanimaju izjave Sjedinjenih Država. U odnosima s našim susjedima, uključujući Sjevernu Koreju, nama su važni interesi naših dviju zemalja, a ne upozorenja iz Washingtona. Mi ćemo se fokusirati na naše interese“, poručio je Dmitri Peskov, glasnogovornik Kremlja.

„Nijedna nacija na planetu, nitko ne bi trebao pomagati gospodinu Putinu da ubija nedužne Ukrajince. Ukoliko odluče krenuti u posao s oružjem, poduzećemo mjere I riješiti na odgovarajući način. Kao što je Jake Sullivan rekao prošle sedmice sigurno će biti posljedica“, rekao je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele Kuće.

Sastanak su s pažnjom pratile  i azijske zemlje, prvenstveno Južna Koreja, prvi susjed Sjeverne Koreje.

"Ako postoji bilo kakav čin koji očito krši rezoluciju Vijeća sigurnosti i ozbiljno prijeti našoj sigurnosti, mi ćemo ga strogo upozoriti i ojačati našu suradnju s našim saveznicima, uključujući Sjedinjene Države, kako bismo razmotrili protumjere" Lim Soo-suk, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

„Vlada Japana ne želi komentirati moguće odgovore Kine I Sjeverne Koreje, ali  sa zabrinutošću pratimo mogućnost da će doći do kršenja  rezolucija Vijeća sigurnosti UN- koje u potpunosti zabranjuju nabavku oružja i povezanih materijala iz Sjeverne Koreje”, rekao je Hiroakazu Matsuno, generalni sekretar kabineta vlade Japana.

„Posjeta lidera Sjeverne Koreje Rusiji je dogovor dviju zemalja. Kina i Sjeverna Koreja su prijateljski susjedi, a naši bilateralni odnosi dobro napreduju“, kaže Mao Ning, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

„Ako Sjeverna Koreja nastavi sa isporukom artiljerijskih granata, možemo očekivati odgovor od Sjedinjenih Država, kao i Francuske, Južne Koreje i Japana. Pitanje je koji su odgovori na takav postupak zapravo dostupni? Sjeverna Koreja je već godinama pod mnogobrojnim sankcijama, pa nema još mnogo prostora za djelovanje“, tvrdi James D. J. Brown, politički analitičar.

Nema Zapad nikakve mogućnosti uticaja  na ono što se događa, smatraju analitičari, jer se pokazalo da do sada uvedene sankcije protiv Sjeverne Koreje ne funkcioniraju.  Uprkos pokušajima zapada da onemogući Pjongjang da radi na razvoju nuklearnog oružja i raketnih sistema, Sjeverna Koreja posjeduje oboje. Demonstiraciju svoje snage pokazala je i na dan susreta  Putin - Kim lansirajući dvije balističke rakete kratkog dometa.

federalna.ba

Svijet Rusija Sjeverna Koreja