Sastanak lidera koalicije o deeskalaciji krize poslijepodne u Sarajevu

Prilog: Maida Alić

 

Sastanak lidera koalicije na državnom nivou najavljen je kasno popodne. Razgovarat će o deeskalaciji krize koju je proizveo lider SNSD-a Milorad Dodik. Istovremeno, bit će održan sastanak radne grupe za izmjene Izbornog zakonodavstva.

 

Sastanku, koji je planiran u 18 sati u zgradi državnog parlamenta, prisustvovat će lider NiP-a Elmedin Konaković, SDP-a Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto, SNSD-a Milorad Dodik te HDZ-a Dragan Čović. U istom terminu bi se trebali sastati predstavnici koalicije da bi razmotrili u kojem smjeru će raditi na reformi izbornog zakonodavstva, a što je inicirao HDZ. Pozivi za ove sastanke su, kako saznajemo, upućeni iz kabineta predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto. Također, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović još prošle sedmice je najavio sastanke.

Posljednji susret, održan 30. juna u Konjicu, bio je veoma napet, obilježile su ga svađe i psovke i totalna razilaženja. Lider NiP-a Elmedin Konaković kaže da nema povjerenja među koalicionim partnerima:
Još uvijek je stanje napeto.. Još uvijek nema tog povjerenja koje je bilo ranije.”

U međuvremenu su održani sastanci u Delegaciji Evropske unije sa evropskim zvaničnicima, Johanom Satlerom (Johann Sattler) i Angelinom Ajhorst (Angelina Eichhorst), kada je predloženo da svaka strana napiše svoj prijedlog deeskalacije situacije. Predsjednik
SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su srpska i hrvatska strana napisale svoje viđenje rješenja postojećih problema u funkcioniranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, dok stranke iz Sarajeva to nisu učinile:
“To nije rješenje, ali je svakako značajno da se dobiju tri dokumenta i napisali smo mi i hrvatska strana, a od muslimana nema ništa.”

Trojka trenutno blokira imenovanje SNSD-ovog ministra finansija BiH Srđana Amidžića. Iz Naše stranke su jasno poručili da neće glasati "za" sve dok Dodik ne povuče antiustavne i antidejtonske zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a, a koji se tiču Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika i prestane s udarima na državne institucije. Slične poruke i iz SDP-a.

Uoči sastanka, Dodik dodatno narušava odnose. Na svom instagram profilu napisao je:

„Bosna i Hercegovina će morati da se vrati na dejtonsko podešavanje i samo hoćemo ono što je RS-u dato tim Međunarodnim mirovnim sporazumom i ono što piše u Ustavu BiH, ništa drugo nećemo.“

 

 

Prije nekoliko dana Dodik se u Beogradu sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i patrijarhom Porfirijem, gdje je dogovoreno da Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja” bude obilježen 4. augusta u Prijedoru. I to samo nekoliko dana nakon kolektivne dženaze i obilježavanja stradanja Bošnjaka i Hrvata u tom gradu. Istovremeno, Brisel gubi strpljenje, jer je 14 tačaka, koje je Evropska unija izdvojila kao prioritete u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine, na čekanju.

Aktuelnosti