Sastanak HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH u Zagrebu

Predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku resorne koordinacije HDZ HR i HDZ BiH na kojem je istaknuta podrška hrvatskih stranaka, posebno HDZ-a BiH, što skorijem formiranju vlasti na svim razinama u BiH.

Nakon sastanka na kojem je sudjelovalo 40-ak članova HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je kako se na sastanku, osim o najvažnijim političkim rješenjima, razgovaralo i o demografskim i socioekonomskim pitanjima, temama znanosti, obrazovanja...

“Da nije bilo HDZ-a Hrvatske i predsjednika Andreja Plenkovića, teško da bi bili ponosni na rezultate koje smo imali na općim izborima i zbog toga smo ponosni na pregovarački proces u posljednje dvije godine, posebice u zadnjoj godini, koji je dovršen na zadovoljstvo Hrvata u BiH kraju”, izjavio je Čović.

Do kraja godine cilj nam je uspostaviti izvršnu vlast na svim razinama, te definirati i proračun.

Inicijativa će biti da ustanovimo načela funkcionirana vlasti u Federaciji BiH, kazao je Čović, te dodao kako je uvjeren da će taj proces biti okončan unutar narednih 45 dana

Čović je izrazio nadu da će veća zastupljenost Hrvata u svim razinama vlasti u BiH ojačati suradnju Vlade RH i Vijeća ministara BiH, ali i suradnju na nižim razinama vlasti u dvije države.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je kako je HDZ BiH stožerna stranka koja podržava očuvanje ravnopravnosti i konstitutivnosti Hrvata u BiH, približavanje Hrvatske i BiH, ali i ostvarenje kandidacijskog statusa BiH u Europskoj uniji.

Uspješnim je ocijenio izborne rezultate stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH te naglasio važnost postignute internacionalizacije pitanja Hrvata u BiH.

“Dobili smo potvrdu da će se Hrvati u BiH snažno založiti za implementaciju izbornih rezultata i da ćemo uskoro imati novu vladu i Vijeće ministara BiH”, poručio je Grlić Radman.

Najavio je kako će Hrvatska vlada raditi na realizaciji zajedničke sjednice dviju vlada.

Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska nudi snažnu potvrdu kandidacijskom statusu za EU članstvo BiH, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristio bonske ovlasti koje je Hrvatska vlada pozdravila i koje su, ocijenio je, išle u smjeru deblokade i sprečavanja kolapsa federalnog Ustavnog suda, BiH i ravnopravnoj podjeli vlasti.

Hrvatska demokratska zajednica Hrvatske i HDZ Bosne i Hercegovine održavaju koordinacijske sastanke u posljednjih šest godina na kojima se dogovara o svim aspektima života Hrvata u BiH. Na sastanku su sudjelovali i hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

federalna.ba/AA

Andrej Plenković Dragan Čović HDZ BIH HDZ Hrvatske
Andrej Plenković
0 06.02.2023 18:42
Slaven Raguž HRS HNS Dragan Čović
0 04.02.2023 22:36
HNS BiH Dragan Čović
0 04.02.2023 17:53
Andrej Plenković Mostar HNS HNS BiH
0 04.02.2023 12:44
HNS BiH Dragan Čović HNS
0 04.02.2023 11:47