videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Sastanak direktora vodovodnih i komunalnih javnih preduzeća u USK-u

Problem novih ugovora sa povećenjem cijena snadbijevanja električnom energijom pet puta višom nego prošle godine, danas su pokušali riješiti direktori vodovodnih i komunalnih javnih preduzeća u Unsko-sanskom kantonu sa direktorom Elektrodistribucije Bihać.

Krajem 2021. godine, vodovodnim i komunalnim javnim preduzećima u Unsko-sanskom kantonu Elektroprivreda je ponudila godišnje ugovore sa poskupljenjem cijene snabdijevanja električne energije od oko 300 posto. Što su direktori vodovodnih i komunalnih preduzeća odbili. Prije nekoliko dana dobili su zahtijev za potpisivanje ugovora za rezervno snabdijevanje električnom energijom sa povećanjem cijena za oko 500 posto. To je za njih neprihvatljivo.

"Nezvanično nam je rekao da će se obračun ovaj od 500 posto računati do 7. januara. A poslije 7. januara da će nam ponuditi ugovor shodno odredbi Vlade Federacije sa poskupljenjem do 20 posto. Ja sam njemu rekao opet konkretno za Vodovod Bihać da za taj period od sedam dana za Vodovod Bihać znači da je cirka 50.000 KM veći račun u odnosu na predhodni mjesec samo za tih sedam dana i dodatno onda za ovih 23 ili 24 dana trebamo platiti još 20 posto skuplje u odnosu na prošlogodišnje cijene", naveo je Mirsad Merdanić, direktor JP Vodovod Bihać.

Naredni korak je obraćanje Udruženju poslodavaca komunalne privrede jer ovo nije samo problem vodovodnih i komunalnih preduzeća na području Unsko-sanskog kantona.

"Jedan od prijedloga koji bi se trebao uputiti je da komunalna preduzeća ne budu u istoj kategoriji potrošača kao industrija, jer komunalna preduzeća se ne bave nikakvom proizvodnjom, profitom, trgovinom nego rade posao od opšteg interesa i ne ostvaruju nikakav profit. Znači troškovi su jednaki dobiti i mi smo uvijek svi negdje oko nule ili u minusu", kaže Ibrahim Mujakić, direktor JP Vodovod Cazin.

Direktori vodovodnih i komunalnih preduzeća smatraju da bi usvajanje ovog prijedloga od strane Elektroprivrede i Vlade Federacije bilo prihvatljivo, jer na taj način bi se zaštitilo stanovništvo od povećanja cijene vode na koju bi bili prinuđeni ako bude nastavljen ovakav trend rasta cijene električne energije.

federalna.ba

USK vodovod komunalna preduzeća
obrazovanje odraslih USK
0 20.05.2022 18:52
USK Christian Schmidt Državna imovina
0 18.05.2022 19:12
migranti migrantska kriza Bihać USK
0 29.04.2022 18:06
Mustafa Ružnić Nermin Kljajić migranti USK
0 24.04.2022 22:22
USK reakcije ubistvo migranta
0 20.04.2022 14:13