Šarović: Pokrenuli smo inicijativu za pojeftinjenje goriva u RS

Šarović: Pokrenuli smo inicijativu za pojeftinjenje goriva u RS

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je ova stranka pokrenula inicijativu prema Vladi RS kako bi spriječili manipulacije i omogućili da građani mogu kupovati jeftinije gorivo. 

- Potpuno je jasno da vladajuća struktura u Republici Srpskoj bježi i da ne želi na bilo koji način da pomognu građanima koji su suočeni sa divljanjem cijena goriva i osnovnih životnih namirnica - kazao je Šarović. 

Na sceni je, prema njegovim riječima, klasična sabotaža namjera opozicije da se u ovom vremenu velike krize olakša život građanima tako što bi se smanjili nameti, odnosno PDV i akcize na gorivo. Tim bi se direktno omogućilo da lakše prebrode ovo teško vrijeme.

- Jasno je da vladajuća struktura, čuvajući svoje interese, bježi i ne želi na bilo koji način da pomogne narodu, već višak novca od PDV-a planira da dijeli po svojoj volji i vlastitom interesu. Sada je važno pojačati pritisak u Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH kako bi ih istjerali na čistac. Vlast će uraditi sve da to spriječi i paralelno će u javnosti davati deklarativna obećanja, ali mi ćemo ih natjerati da stvarno izađu u susret svim ovim opravdanim zahtjevima - dodao je Šarović.

On upozorava da ćemo zbog toga što kontrolni mehanizmi u RS i FBiH ne rade svoj dio posla i dalje imati divljanje cijena goriva.

- Problem u RS je, između ostalog, što nisu ograničene marže na način da ukupna akumulirana marža ne bude veća od 15 posto. Sada imamo situaciju da između uvoznika i krajnjeg potrošača pojavljuje više posrednika i svaki pri tom obračunava maržu od 15 posto. Zbog toga se uvozna cijena robe dok dođe do krajnjeg potrošača poveća čak i za sto posto - naveo je Šarović.

Napomenuo je da se tu radi o zloupotrebi i svjesnoj manipulaciji zbog koje se na vještački način uvećava cijena goriva, saopćeno je iz Sektora za politiku i medije SDS-a. 

federalna.ba/Fena

Mirko Šarović Gorivo
bojkot benzinske pumpe cijene nafte cijene Gorivo
0 25.06.2022 10:12
Mirko Šarović Jelena Trivić
0 23.06.2022 21:10
Gorivo poskupljenja poskupljenje poskupljenje goriva
0 22.06.2022 21:51
Hrvatska Gorivo cijene
0 20.06.2022 19:41
PU Doboj benzinska pumpa Krađa Gorivo
0 20.06.2022 11:55