Šarović: Čović umjesto UIO BiH možda juriša na Centralnu banku BiH?

Kakvu će igru igrati Dodik prema partnerima iz Sarajeva? Zašto je u svojoj igri nezaustavljiv? Zašto se žurilo sa imenovanjem Vijeća ministara i zbog čega se ključni problemi ne diraju? Zašto nam je kriza neminovna? Hoće li UIO BiH biti prvo mjesto blokade jer je želi i SNSD i SDP? Zbog čega je Čović UIO ustupio Dodiku? Želi li Čović da nakon uprave ZAGOSPODARI CENTRALNOM BANKOM BiH? Na ova pitanja za Mrežu odgovarao Mirko Šarović, bivši predsjednik SDS-a, stranke koja je nakon njegove smjene nevidljiva, a u političkim procesima postala nebitna.

Na početku kaže da postoji neki načelan dogovor programa oko određenih prioriteta novog saziva Savjeta ministara.

"Reforme, članstvo u EU, ekonomija, razvoj i nekoliko drugih stvari koje su dio prioriteta, ali je problem što je to uvijek načelno, a to je vjerovatno iz razloga da bi bilo što manje otvorenih pitanja ili ponih razlika koje se vide na detaljima. Mislim da vjerovatno nekim partnerima u vlasti odgovara da sve bude načelno. Ako je sve načelno onda je to za njih odlična varijanta. U suštini ključni problemi se ne čačkaju. Oni su svi negdje u zraku. Ti problemi će da dođu kasnije. Jednom broju partnera ili najmanje jednom odgovara ova varijanta. Ovakav način konicpiran gdje su partneri skoro nezamjenjivi naredne četiri godine onda će taj partner ili neki drugi da vode onu svoju politiku na način kako oni to znaju. To je jedan od velikih problema, što je bilo ključno za neke od partnera da se formira Savjet ministara na ovakav način, bez detaljnog programa. To znači neminovnu, permanentu krizu."

Smatra da se najviše SNSD-u žurilo da se formira Savjet ministara.

"Imao je nekoliko velikih izazova kada je priželjkivao da neki događaji ne dođu tako rano, koji bi mu možda mogli pokvariti aranžman sa Savjetom ministara i zbog toga je priželjkivao da se uđe što prije. Onaj ko ima batinu u ruci sa četiri delegata on diktira sve u zemlji u naredne četiri godine i nezamjenjiv je. On je to priželjkivao i ostvario je. Mislim da je nadmudrio sve, da je postigao ono što je priželjkivao."

Šarović navodi da Dodik igra svoju igru i da u toj igri on pobjeđuje.

"Postoji više razloga, a mislim da neke lekcije nismo do sada naučili. Mislim da je on isti. Kakav god je, možemo da ga slavimo, volimo, ne volimo, ta priča da će se on popraviti je zabluda. On je uvijek isti i igra onako kako on misli da treba i zbog toga i pobjeđuje. Uvijek je na granici crvenih linija. Problem je što nismo naučili osnovne lekcije. Bez konkurencije i bez mogućnosti smjenjivosti u ovoj zemlji mi ćemo prizivati tu permanentu krizu. Mislim da je to greška svih onih koji su to dozvolili. Opozicija u RS-u što nije odigrala dobro ovu utakmicu. Nadigrani smo, moram priznati. Ali i nekim strankama koje su u Parlamentu BiH. I one su svojim djelovanjem doprinijele da Dodik dominira."

O koaliciji stranaka iz Federacije kaže da ne poznaju u dovoljnoj mjeri Dodika.

"Možda mu za početak vjeruju, ali mislim da će se to zaista brzo osjetiti na Savjetu ministara. Dolazi jedan vrlo težak period."

Šarović pojašnja da će, kada su u pitanju određeni projekti, za novac značajno pitati velike finansijske institucije.

"Pitanje je hoće li odblokirati te velike projekte. Ne znam šta Evropljani o tome misle. Drugo je pitanje podrške partnera unutar Savjeta ministara oko određenih projekata. Mislim da će se oni nadmudrivati u tome ja tebi jedno, ti ćeš meni nešto drugo. Mislim da će na sceni biti pogodbeni Savjet ministara i da će te varnice već da krenu. Oćekujem probleme i krizu po tom pitanju. Ako se zapne odmah po pitanju tih projekata onda slijedi niz drugih koji će da budu na čekanju i onda ćemo imati sličnu situaciju kao i dosadašnji Savjet ministara. Ne priželjkujem to, ali ne vidim preveliki prostor za neki zamah ovog Savjeta ministara."

U SDS-u nema dovoljno energije koja bi trebala da se vidi

Kada je riječ o Upravi za indirektno oporezivanje kaže da je to interni dogovor SNSD-a i HDZ-a.

"Nema jasnog glasa ni HDZ-a ni SNSD-a da su to oni nešto dogovarali. Niko ne ustupa određenu poziciju koja je vrlo važna, UIO može da se mjeri sa Centralnom bankom. Do sada je na toj poziciji je bio predsjednik hrvatskog ili srpskog naroda, da bi to ustupio onda morate da dobijete nešto slično tome, nešto vrlo važno. Ne vidim u tome ništa sporno jer svako nastoji da bira ono što misli da je važno. Ako bih ja mijenjao Upravu, ja bih tražio Centralnu banku. Ja ne pripadam onima koji prave neke teorije.  Ako mi neko dozvoli da ako mijenjam UIO, a tražim nešto drugo, ja bih tražio najviše. Ne želim da govorim u tuđe ime, ali ja nikada ne bih tražio neku perifernu agenciju ili tijelo, tražio bih najviše jer bi to bilo korisno za one koje predstavljam."

O pobuni u SNSD-u kaže da je očekivana.

"Ja nisam očekivao da ta pobuna sada izvede nešto. U stranci koja je na vlasti i drži sve resurse teško dolazi do pobuna. Niko se ne buni kada se dijele mjesta, resursi. Naivno je očekivati nešto drugo. Nema razloga da pobune bude i dalje. Taj mehanizam uspješno funkcioniše dok ste na vlasti. Da je Dodik izgubio to bi palo kao domine. Ali kada ste u vlasti nema potrebe da bilo šta rizikujete."

Šarović kaže da je njegov subjektivan osjećaj da SDS ne treba nikome, da nema dovoljno energije koja bi trebala da se vidi.

"Ja sam izgubio izbore, zato nisam zagalamio. U stranci su smatrali da nismo uspjeli i da prve konsekvence treba da povuče šef stranke i ja sam smatrao da je to logična posljedica takvog rezultata. Da sam postupio drugačije, vjerovatno bi to bilo protumačeno kao moj pokušaj da po svaku cijenu ostanem na čelu stranke. To ne bi bilo dobro ni za SDS, a ni za mene lično. Čini se da smo vrlo mlaki i neprepoznatljivi što je loše za opoziciju generalno, ali i za SDS."

federalna.ba

Mirko Šarović
SNSD PDP Nenad Nešić Mirko Šarović Zoran Tegeltija Milorad Dodik Branislav Borenović Mladen Bubonjić
0 28.01.2023 20:38
Mirko Šarović SDS Milan Miličević
0 12.11.2022 19:09
SDS ostavke Mirko Šarović Milan Miličević Darko Babalj
0 03.11.2022 16:02
Vehid Šehić CIK BiH SIP BiH Mirko Šarović Branislav Borenović Jelena Trivić
0 05.10.2022 19:56
Mirko Šarović Branislav Borenović CIK BiH SIP BiH Federalni radio
0 05.10.2022 17:50