Sarajevski klubovi traže veća budžetska izdvajanja za vrhunski sport

Sarajevski klubovi traže veća budžetska izdvajanja za vrhunski sport

Čelnici sarajevskih nogometnih klubova Željezničar i Sarajevo, te košarkaškog i rukometnog kluba Bosna, uputili su apel na sve nivoe vlasti u Kantonu Sarajevo i upozorili na neadekvatnu podršku vrhunskom sportu u Kantonu i Gradu Sarajevo.

Iz ovih klubova napominju da "ne postoji sportski uspješna sredina bez značajne podrške lokalne zajednice, što je bio slučaj i u zlatno doba sarajevskog sporta, kada su ovi klubovi punili stadione i dvorane uživajući u vrhunskim sportskim predstavama".

- Tokom proteklih mjeseci, članovi naših Uprava održali su seriju formalnih i neformalnih sastanaka sa dužnosnicima različitih nivoa vlasti kao i predstavnicima većine političkih partija zastupljenih u općinama, Gradu i Kantonu Sarajevo, a s ciljem iskrenog i transparentnog lobiranja za veću pomoć vrhunskom sportu. Želimo da naše Sarajevo ponovo bude regionalni centar vrhunskog sporta - stoji u zajedničkom saopćenju ovih klubova.

Napominju da je nakon sastanaka zajednički utisak da su pri svakom susretu naišli na veliko razumijevanje i spremnost da se pomogne i napokon sistemski reguliše finansiranje vrhunskog sporta, ali da su ustanovili da je "višedecenijski problem negdje dublje u sistemu" jer postojeći sarajevski budžeti ignorišu realne potrebe vrhunskog sporta i ne poznaju posebne stavke za sportske klubove od značaja za općinu, grad i kanton.

- I u takvim okolnostima mnogi su i pomogli u okviru svojih mogućnosti, a prevashodno naše lokalne zajednice i resorno Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Također se zahvaljujemo na nedavnim inicijativama kantonalnih zastupnika za podršku vrhunskim klubovima koje su pokazale da postoji evidentna spremnost da se postojeći negativan pristup promijeni - saopćeno je.

Klubovi podsjećaju da Sarajevo kontinuirano i drastično zaostaje za lokalnim zajednicama u BiH i regiji i po apsolutnim i po relativnim iznosima finansijske podrške za bazno funkcionisanje sportskih kolektiva/simbola tih gradova koja se u tim sredinama kreće u rasponu od jedan do dva posto ukupnih budžeta.

Kako se navodi, sistemski tretman i pomoć koju primaju timovi iz Splita, Podgorice ili Tuzle izgleda nestvarno u poređenju sa onim što dobivaju sarajevski klubovi, dok iznosi pomoći koju svojim velikanima pružaju Zagreb ili Beograd "pripadaju drugoj galaksiji" u odnosu na mrvice iz sarajevskih budžeta.

Šokantni detalje ovog debalansa će biti objavljeni u narednim danima. 

- Od gradonačelnice Sarajeva, premijera i članova Vlade Kantona Sarajevo, načelnika svih općina Kantona Sarajevo, svih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, općinskih i vijećnika gradskog vijeća očekujemo konkretnu akciju tokom narednih mjeseci kako bi se otklonio dugogodišnji sistemski problem i maćehinski odnos prema vrhunskom sportu te pripremili i usvojili budžeti za 2023. godinu sa konkretnim i posebnim stavkama u procentu kakav izdvajaju i druge sredine za podršku funkcionisanju vrhunskih sportskih kolektiva u svrhu promocije Općine/Grada/Kantona - navodi se u saopćenju.

Ova četiri sarajevska kluba od zastupnika očekuju hitnu akciju da Sarajevo približe općeprihvaćenim standardima podrške vrhunskom sportu.

federalna.ba/Fena

Kanton Sarajevo
Kanton Sarajevo Opsada Sarajeva Naida Hota-Muminović
0 25.09.2023 20:44
Nihad UK Lejla Khattab Kanton Sarajevo Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova
0 16.09.2023 13:19