Sarajevska zima uz GOYU

Četrdeseto izdanje Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" koji će od 7. februara do 21. marta 2024. biti održan pod sloganom Kulturna olimpijada 2024 "Kreativno, Alternativno, Fantastično" obilovat će izložbama, koncertima, pozorišnim i filmskim predstavama, najavljeno je na konferenciji za medije danas u Sarajevu.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić istakao je da će ceremonija svečanog otvorenja Festivala biti upriličena 7. februara u sarajevskom Domu mladih, te da će joj prethoditi brojni performansi koji će od ranih jutarnjih sati biti izvođeni širom grada.

Tom zvaničnom trećem činu otvaranja Festivala prethodit će drugi čin u sklopu kojeg će 5. februara u Olimpijskom muzeju biti objavljen internacionalni konkurs o temi "Svijet i umjetnost 2064 - 40 Plus", a 6. februara u SARTR-u će biti održana praizvedba predstave "Goya" Miroslava Krleže koju igra i režija Zijah Sokolović.

Predstava "Goya", nastala po tekstu Miroslava Krleže, a u režiji i izvođenju Zijaha A. Sokolovića biće odigrana večeras u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) sa početkom u 20 časova.

Komad prati priču o jednom od najpoznatijih španskih slikara, Francisku Goji.

"U središtu Krležine nedoveršene dramske vizije 'Goya’ nalazi se umjetnik-slikar i njegova intimna drama. Izvjesne praznine, nedovršenost i atonalnost teksta Zijah A. Sokolović ispunjava svojim glumačkim umiječem i gradi cjelovitu kazališnu predstavu", navode iz SARTR-a.

U Gojinim monolozima ima mnogo grčevitog preispitivanja društveno-političkog sistema vrijednosti tog doba, kao i konformizma, hijerarhije vlasti i pozicije moći, dok se slikar istovremeno žestoko obračunava s umjetničkom i etičkom pozicijom dvorskog umjetnika.

Iako dramski tekst ostaje nedovršen, Krleža gorljivo razlaže Gojin lik i djelo u različitim književnim formama i vremenskim razdobljima.

"Njegov je narativ uvjetovan ne samo autosugestivnim, introspektivnim i umjetničkim, već u velikoj mjeri i povijesno-političkim kontekstom, dokazujući time da je, kao i Goja, dosljedno pronicljiv i kritički nastrojen kroničar društva, umjetnosti i vremena izvan svojih vlastitih granica", ističu organizatori.

Dramatizaciju predstave potpisuje Selma Parisi, kostimografiju Lejla Hodžić, izradu maski Narda Nikšić, izradu rekvizita Mirza Huntić, dok je za muziku zadužen Veljko Nenadić.

Zijah Sokolović :

( Dunja Jelovac )

Otvoreni program
Otvoreni program
0 18.04.2024 14:51
Otvoreni program
0 18.04.2024 14:17
Otvoreni program
0 21.03.2024 09:22
Otvoreni program
0 13.03.2024 14:12