„Sarajevo – grad ljubavi i stradanja“

Danas je u Umjetničkoj galeriji BiH izložbom fotografija „Sarajevo – grad ljubavi i stradanja“ fotografa Danila Krstanovića  otvoren Modul Memorije i trajaće do 9. maja 2024. godine. Pored ove izložbe, program će predstaviti još pet izložbi, tri promocije knjiga, jednu video instalaciju, dvije predstave te projekcije tri kratka dokumentarna filma.

Direktor Kreševljaković podsjetio je na činjenicu da je Modul Memorije jedan od najstarijih kulturoloških programa u jugoistočnoj Evropi. Pokrenut je 1995. godine i od tada se kroz umjetničke programe bavi kulturom sjećanja uvijek njegujući i insistirajući na neodvojivosti etike i estetike u svim segmentima umjetnosti. „Modul Memorije je od svog nastanka njegovao umjetnost kao vrijednost u kojoj je estetsko neodvojivo od etičkog. Vrijeme u kome živimo možda je najbolja potvrda i podsjetnik koliko je, ne samo važna takva umjetnost, već koliko nam je potrebna. To je ono što je krasilo umjetnike i umjetnice te umjetnost u periodu opsade, a podsjećanje na tu važnost društvene odgovornosti umjetnika oduvijek je bila jedna od ključnih misija Modula Memorije.“

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS naglasio je koliko smatra važnim davati podršku festivalima i programima kao što je Modul Memorije upravo zbog tema kojima se bave i zbog kvalitete umjetničkih programa kroz koje se bave kulturom sjećanja.

( Dunja Jelovac )

godišnjica ubojstva Stupsko brdo granatiranje
0 23.05.2024 11:00
Turski specijaliteti egejska regija Sarajevo
0 23.05.2024 10:36
Andrija Mandić Crna Gora rezolucija
0 23.05.2024 10:33