Saopćenje o skupu za Amru Kahrimanović: Izbjeći zloupotrebu tragedije kao što je genocid u Srebrenici

Saopćenje o skupu za Amru Kahrimanović: Izbjeći zloupotrebu tragedije kao što je genocid u Srebrenici

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Udruženje „Žena Podrinja”, Udruženje Žene Srebrenice te Udruženje Majke Srebrenice u zajedničkom saopćenju, a u vezi s izjavama na protestu u Tuzli, jasno su istakli da podržavaju pravo građana na miran protest i iznošenje svojih zahtjeva.

“Međutim, isto tako smatramo da je važno izbjeći zloupotrebu tragedije kao što je genocid u Srebrenici u političke svrhe ili zbog ostvarivanja ličnih ciljeva. Izjava gospodina Kahrimanovića o načinu na koji su Srebreničani likvidirani izaziva ozbiljnu zabrinutost. Pitamo se da li gospodin Kahrimanović, osim ako nije bio prisutan u Škorpionima, zaista može tvrditi da zna na koji način su Srebreničani likvidirani. Takve tvrdnje su uvredljive za žrtve i njihove porodice te se nadamo da će gospodin Kahrimanović razmotriti posljedice svojih riječi. Ukoliko je cilj gospodina Kahrimanovića da dobije medijski prostor ili da istakne važnost borbe za pravdu, apelujemo na njega da prestane zloupotrebljavati tragediju genocida u Srebrenici, ali i smrt vlastite sestre”, poručuju.

Navode na kraju kako postoje drugi načini da se istaknu legitmni zahtjevi i borba za pravdu bez povrede osjećaja ili manipulacije žrtvama. Dodaju kako podržavaju pravdu za Amru Kahrimanović i sve ostale žrtve nasilja, ali i pozivaju na poštovanje osnovnih principa dostojanstva i odgovornog javnog izražavanja.

federalna.ba

Amra Kahrimanović genocid Srebrenica