videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Šantićeva ulica u Mostaru bit će pod nadzorom i sa zaštitarima

Dva napada na učenike mostarske Srednje mašinsko-saobraćajne škole ove srijede unijela su nemir među stanovnike, ali konačno i natjerala nadležne u krugu odgovornih da krenu sa konkretnim koracima - nadzorne kamere i zaštitari. Dakle, ono što je godinama ranije traženo da bi se izbjegli ovakvi incidenti. Nije prvi put da je ova škola meta nemilih događaja s obzirom na to da se nalazi na nekadašnjoj ratnoj liniji razdvajanja i često je kolateralna žrtva sukoba navijačkih grupa.

Ako je suditi prema obećanjima, Šantićeva ulica, u kojoj se nalazi škola bit će pokrivena nadzornim kamerama, a dodatno će biti osigurana i zaštitarima. To je, zapravo, nešto što su čelnici obje škole tražili godinama da bi bili izbjegnuti događaji poput onih u srijedu.

“Ako to sve ide, mi ćemo biti zadovoljni. Naravno, ne može se nikada isključiti sve, ali će se smanjiti veliki broj, a onda ćemo i mi moći drugačije raditi. Sreća je pa smo mi imali pojačan nivo odgovornosti u školi zbog nekakvih ranijih događaja tako da su spriječeni veći incidenti”, kazao je Ahmet Pelko, direktor JU Srednja mašinsko-saobraćajna škola Mostar.

Nadzorne kamere na školi jasno su snimile napadače koji su u ponovoljenom napadu pokušali ući u školu. Javnost je zamjerila i ovdašnjoj policiji zbog, kako je navođeno, nepravovremenog reagiranja, ali i zbog toga što patrolama nisu nadzirale sigurnost na ovom godinama kriznom području.

Ministar unutrašnjih poslova HNK-a Marijo Marić (HDZ BiH) to negira i ističe kako je normalno da kod ovakvih događaja skoči adrenalin i dođe do panike: “Činjenica jest da je škola u više navrata zadnjih godina upućivala dopise MUP-u da se pojača aktivnost policije, frekventniji obilasci. Međutim, to se ispunjava u skladu s objektivnim okolnostima”.

“Mi ćemo učiniti sve da osiguramo naše škole,našu djecu, da pošaljemo i roditeljima poruku da se ne trebaju plašiti, da će i Ministarstvo i Vlada HNK-a preduzeti sve mjere za sigurnost naše djece u školama”, poručio je ministar obrazovanja HNK-a Adnan Velagić (SDA).

Iako su neki mediji i objavili imena počinilaca, ministar Marić nije ih želio iznositi u javnost. Operativne radnje su u toku i uskoro bi se trebao doznati i motiv ovoga napada. Inače, Srednja mašinsko-saobraćajna i Prometna škola u istom objektu djeluju od 2006. godine. Među učenicima, kako kaže Pelko, nije bilio nikakvih izgreda i napetosti, već su škola i učenici najčešće kolateralna žrtva bandi i navijačkih grupa.

federalna.ba

Mostar tuča tučnjava
mladi zapošljavanje Mostar Sajam zapošljavanja
0 24.05.2024 13:48
Mostar Međunarodni festival komedije Snežana Bogičević Emir Fejzić
0 23.05.2024 08:19
Vranica tijela pripadnika Armije RBiH Mostar
0 22.05.2024 13:52
Mostar Neum prosjačenje džeparenje
0 20.05.2024 19:22