Sankcionirani i dalje bez bankovnog računa i plata: Volontirati neće, rješenja nema

Sankcionirani i dalje bez bankovnog računa i plata: Volontirati neće, rješenja nema

Bez obzira na to kako ih zvali i koliko podcjenjivali, sankcije su bh. dužnosnike ipak stavile u ozbiljne probleme. Nastavljen je trend zatvaranja bankovnih računa osobama sa crne liste SAD-a. Rješenje za problem isplate plata i naknada još nije pronađeno. Ozbiljne posljedice za, podsjetimo, i ozbiljna djela.

Crna lista SAD-a i bh. zvaničnici. Odavno puna, u najavi nova imena. Nije bilo zabrinjavajuće dok nije postalo konkretno. Bankovni računi zatvoreni, plata iz budžeta upitna. Talas upozorenja nije poštedio bankarski sektor, a oni biraju sačuvati sebe.

Svaki rizik kojim banka ne može efikasno upravljati ili ovladati, poslovni odnos koji iz bilo kojeg razloga može ugroziti poslovanje banke i tako generalno narušiti sigurnost, prava, interese građana i privrede kao klijenata banke ili dovesti do eskalacije sistemskog rizika za Federaciju BiH ili BiH, predstavljao je i predstavlja obavezu banke za postupanje u skladu sa važećim zakonskim okvirom - naveli su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

I upravo je problem što je zakonski za isplatu plata potreban bankovni račun. Blagajnički maksimum, zakonom određen, iznosi 200 maraka. Poznato je da plata parlamentaraca iznosi mnogo više od toga. Od razlike odustati neće, pa mole za pomoć. Poput Marinka Čavare koji je pod sankcijama od 2022. godine.

Dana 18.3. 2024. godine sam telefonskim putem obaviješten da mi Nova banka AD želi zatvoriti račun zbog prijetnje sankcijama jer imam račun kod njih. Pokušao sam riješiti novonastali problem kontaktirajući druge poslovne banke, ali nijedna banka mi ne želi otvoriti račun.

Pitali smo službe u državnom parlamentu imaju li rješenje, ali odgovor do ovog momenta nismo dobili. A nije Čavara jedini. U sličnoj situaciji je, primjera radi, i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, koja također platu prima iz državnog budžeta. Za one iz Republike Srpske koji obnašaju dužnosti u okviru entiteta situacija je nešto lakša jer rješenje, tvrde, imaju.

„Našli smo rješenja, rješenja nisu za javnost. Jer ako danas kažemo kako smo mi neko pitanje riješili onda će ti koji su nametnuli te sankcije potruditi se da nam i to pokvare“, poručio je Radovan Višković, premijer RS (SNSD).

Rješenje možda i postoji, ali prepreka ima još. Poput izlaska na izbore, jer je prema Zakonu i za ovaj poduhvat potreban bankovni račun stranke. Znaju to u SDS-u koji odavno traže rješenje za ovaj problem.

„Moći ćemo izaći na izbore, samo to neće biti preko ovog računa koji će biti ugašen. Postojat će neki drugi račun preko kojeg će se poslovati i uplatiti taksa ili kotizacija“, tvrdi Milan Miličević, predsjednik SDS.

Ne brinu sankcije sve. Barem ne javno. Pojedini poput Milorada Dodika nastavljaju u pravcu koji ih je do sankcija i doveo.

„Pa šta? Nemam onu karticu za plaćanje, nisam je nikad ni imao. Ali uvijek u džepu imam ponešto novca. Još uvijek prolazi. A imam i prijatelja“, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS (SNSD).

Na američkom spisku sankcionisanih trenutno je 47 imena. Svi zbog svjesnih radnji ili narativa. A o posljedicama kasno se razmišlja.

„Čemu tolika kuknjava kako će oni koji itekako veliku imovinu imaju, sad smo se mi zabrinuli kako će oni primati platu. Svoj problem moraju da rješavaju preko države. Država će se obratiti onome ko je izvršio sankcije, od Ambasade pa do OFAC-a“, kazala je Svetlana Cenić, ekonomski ekspert.

Cijela priča osvijestila je mnoge koji su američke sankcije do sada gledali tek kao mrtvo slovo na papiru, bez konkretnih posljedica. Jer one postoje, a sankcioniranih će, podsjećamo, biti još.

federalna.ba

sankcije