Šangaj najavio ponovno otvaranje prodavnica u fazama

Šangaj najavio ponovno otvaranje prodavnica u fazama

Grad Šangaj objavio je "postepeno" otvaranje prodavnica od sutra, u vrijeme kada stanovnici tog kineskog ekonomskog centra pokazuju sve veću nervozu poslije drugog mjeseca zaključavanja.

Kina, koja se ovih nedjelja suočava sa najgorim talasom epidemije u posljednje dvije godine, početkom aprila zatvorila je ogromnu metropolu od 25 miliona stanovnika, koja je centar zaraze.

Neki od stanovnika Šangaja bili su u karantinu i prije tog datuma.

Iznervirani zbog problema snabdijevanja svježim proizvodima, nemogućeg pristupa medicinskoj njezi van covida i slanja osoba sa pozitivnim testom na covid u centre za karantin, mnogi građani su iznijeli svoj bijes preko interneta.

Danas je zamjenik gradonačelnika Šangaja Gong Zhengobjavio ponovno otvaranje trgovina "u fazama", od ponedjeljka, 16. maja.

U Kini je svako ukidanje restrikcija obično uslovljeno time da u društvu ima "nula zaraze", odnosno da nema novog pozitivnog slučaja tokom tri dana van centara za karantin.

Pad broja novih slučajeva je veliki, danas je u Šangaju prijavljeno 1.369 novih slučajeva zaraze u odnosu na više od 25.000 dnevno krajem prošlog mjeseca.

Međutim, u nekim kvartovima grada restrikcije su posljednjih dana još više zaoštrene.

Peking, koji se nalazi 1.200 kilometara sjeverno, živi u strahu od zaključavanja od kraja aprila, od kada prijavljuje više od hiljadu novih slučajeva zaraze.

Peking je više puta testirao stanovnike, osobe koje su pozitivne stavljene su u kućni karantin, a zatvorene su metro stanice i prodavnice koje nisu neophodne u nekim kvartovima.

Da bi zaustavio širenje zaraze, kvart Fangshan u jugozapadnom dijelu Pekinga, koji ima 1,3 miliona stanovnika, jučer je prekinuo rad taksija.

Izuzev nekih kvartova koji su zatvoreni, velika većina od 22 miliona stanovnika Pekinga i dalje može da izlazi iz svojih kuća.

Mnoga javna mjesta, međutim, zatvorena su i obavezan je rad na daljinu, posebno u kvartu Chaoyang, koji ima najviše stanovnika u glavnom gradu i gdje se nalaze brojne multinacionalne kompanije.

federalna.ba/Beta

Šangaj Kina Covid19
SZO koronavirus Covid19 virus žrtve pandemija
0 30.06.2022 18:39
Kina Xi Jinping Hong Kong
0 30.06.2022 18:31
Matteo Berrettini Wimbledon tenis Covid19
0 28.06.2022 13:06