Sanaderu i HDZ-u pravosnažna osuđujuća presuda za korupciju u slučaju Fimi media
(Izvor: EPA/ANTONIO BAT)

Sanaderu i HDZ-u pravosnažna osuđujuća presuda za korupciju u slučaju Fimi media

Vrhovni sud Hrvatske donio je pravosnažne osuđujuće presude bivšem premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu i toj stranci za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao "Fimi media", obavljeno je danas u Zagrebu.

Pravosnažnom presudom u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se "crni fond" punio izvučenim novcem, kao prva stranka osuđena za korupciju moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna.

Vrhovni sud je u obrazloženju presude Sanaderu, između ostalog, istakao da je svojim postupanjem "znatno urušio sistem povjerenja u institucije vlasti jer je svoj položaj koristio za lično bogaćenje, a naročito za nezakonito finansiranje stranke kojoj je bio na čelu".

"Njegovo ponašanje je bilo usmjereno na opstanak stranke i ostanak na vlasti, stvarajući sliku politike kao zanimanja u kojem je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak", naveo je Vrhovni sud ističući da je riječ o najtežem obliku političke korupcije na čijem vrhu je bio premijer.

Što se tiče ostalih optuženih u tom slučaju, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić pravosnažno je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora, a blagajnica Branka Pavošević na godinu i četiri mjeseca. Bivšem portparolu HDZ Ratku Mačeku potvrđena je oslobađajuća presuda.

Sud je ukinuo prvostepenu presudu koja se odnosi na u međuvremenu umrlu Neveku Jurak, vlasnicu marketinške agencije "Fimi medija" po kojoj je afera dobila ime, uz zaključak da se mora ponovo sprovesti poseban postupak na osnovu zahtjeva za oduzimanjem imovinske koristi.

Slučaj "Fimi media" koji traje desetak godina postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Sanader je u tom slučaju već bio osuđen 2013. na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona eura (15 miliona kuna) protivpravne imovinske koristi, a HDZ je kažnjena s pet miliona kuna i oduzimanjem oko 24 miliona kuna nezakonite koristi. Dvije godine kasnije Vrhovni sud je presudu srušio, a ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak koja je u međuvremenu i umrla.

Ponovljeno suđenje u slučaju Fimi-medija formalno je krenulo ispočetka početkom prošle godine.

Svi optuženi su ponovo odbacili krivicu, a Sanader je, kao i u drugim slučajevima u kojima se tereti za korupciju, tvrdio da je žrtva političkog progona koji su pokrenuli njegova nasljednica na mjestu u Vladi i HDZ Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni tužilac Mladen Bajić.

Sanader je s mjesta premijera bez objašnjenja otišao sredinom 2009, a potom je uslijedio niz istraga protiv njega zbog korupcije.

Nekada najmoćniji hrvatski političar trenutno izdržava zatvorsku kaznu zbog korupcije u slučaju Planinska, dok u još dva slučaja ima prvostepene osuđujuće presude.

federalna.ba/Beta

Ivo Sanader