"Samovolja" lokalnih komandanata izraelske vojske uzrok smrti humanitaraca u Gazi
(Izvor: AA)

"Samovolja" lokalnih komandanata izraelske vojske uzrok smrti humanitaraca u Gazi

Slaba disciplina i samovolja izraelskih oficira na terenu osnovni su uzrok smrtonosnog napada na humanitarne radnike u Pojasu Gaze, piše danas izraelski list Haaretz, pozivajući se na vojne izvore.

Razlog, kako navodi list, nisu bili nikakvi problemi u koordinaciji izraelske armije sa humanitarnom organizacijom World Central Kitchen - WCK čijih je sedam aktivista ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu, prenosi agencija dpa.

Poginuli su aktivisti koji su u Gazi vodili narodnu kuhinju, i to jedan državljanin Australije, jedan Poljak, Britanac, stanovnici palestinske samouprave na Zapadnoj Obali i jedan čovjek sa dvojnim američkim i kanadskim državljanstvom.

Šef Glavnog štaba vojske Izraela Herzi Halevi opisao je napad kao tešku grešku, koja se nije smjela dogoditi. Haaretz piše da vrh vojske tačno zna razloge, pošto u Gazi na terenu "svako radi šta hoće".

Vojni propisi, prema pisanju lista, propisuju da svaki agažman protiv delikatnih ciljeva mora da ima odobrenje visokih vojnih zvaničnika, nekada i samog Generalštaba. Ali u ratu u Pojasu Gaze "svaki komandant određuje sopstvene ciljeve" i ima svoju intepretaciju komandi. U ovom slučaju, nije jasno da li je dozvola za vazdušni napad zatražena od visoke komande.

Prema pisanju Haaretza, povod je bila navodna identifikacija i sumnja da je u konvoju WCK jedan palestinski terorista. Jedna izraelska jedinica je, navodno, prije ulaska konvoja u skladiše identifikovala naoružanog muškarca, piše list pozivajući se na neimenovane zvaničnike ministarstva odbrane.

Kada je konvoj od tri vozila napustio halu, taj muškarac više nije bio u njemu. Ipak, naređen je napad dronovima na jedno od vozila. Nekoliko putnika napustilo je pogođeno vozilo i prešlo u druga dva. Oni su nastavili vožnju, i čak su i obavijestili nadležne izraelske vlasti šta se dogodilo i da su napadnuti.

Nekoliko sekundi kasnije još jedno vozilo pogodila je raketa, a treća je eksplodirala kada su pokušali da prebace ranjenike u treće vozilo, piše Haaretz.

federalna.ba/Beta

Izrael vojska odgovornost