videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

Samoopredjeljenje će s manjinskim poslanicima moći formirati Vladu

Ubjedljivi pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu je Pokret "Samoopredjeljenje" sa osvojenih 48,04 posto glasova, što će im uz nekoliko poslanika iz manjinskih zajednica biti dovoljno da samostalno formiraju Vladu.

Kandidat za premijera je lider Pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti. On nije mogao da bude kandidat za poslanika jer mu pravosnažna presuda za bacanje suzavca u skupštinskoj sali ističe u septembru ove godine.

Ustavni sud Kosova je proglasivši decembra 2020. neustavnim izbor Vlade dosadašnjeg premijera Avdullaha Hotija zbog neustavnog glasa poslanika Etema Arifija osuđenog na 1,3 godine zatvora, precizirao da kandidat za poslanika ne može biti lice koje je tokom posljednje tri godine pravosnažno osuđivano.

To nije prepreka da Kurti u Skupštini Kosova bude izabran za premijera, ali ostale partije mogu tražiti kasnije od Ustavnog suda da ispita da li Kurti s pravosnažnom presudom može biti premijer.

Inače, izborni materijal s cijelog Kosova pristiže u Centar za brojanje i rezultate. U tom centru će se obaviti i brojanje uslovnih glasova i glasova iz inostranstva pristiglih putem pošte. Na ovim izborima je rekordan broj glasača iz dijaspore. Prijavilo ih se nešto više od 100.000.

Nakon prebrojavanja svih glasova, politički subjekti imaju pravo na žalbe.

Nakon potvrđivanja konačnih rezultata od CIK-a, prema Ustavu Kosova, predsjednik Kosova dužan je da nakon konsultacija s političkim partijama ili koalicijama, koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade, predloži Skupštini kandidata za premijera.

Predloženi kandidat za premijera u roku od 15 dana mora da zatraži od Skupštine glasanje o izboru nove Vlade. Za izbor Vlade potrebna je prosta većina glasova, što je 61 od 120 poslaničkih glasova.

Ustav nalaže da ukoliko sastav predložene Vlade ne dobije neophodnu većinu, predsjednik Kosova, u roku od deset dana imenuje nekog drugog kandidata, na osnovu iste procedure.  Ukoliko se Vlada ne izabere ni drugi put, onda predsjednik Kosova raspisuje izbore, koji se trebaju održati u roku od četrdeset (40) dana od dana objavljivanja istih.

Na izbornoj listi Pokreta "Samoopredjeljenja" je i Vjosa Osmani, aktuelna vršiteljka dužnosti predsjednice Kosova. 

Prema Ustavu Kosova Osmani dužnost kosovskog predsjednika može da vrši najviše šest meseci. Prema tim pravilima Skupština Kosova do 5. maja bi trebala izabrati i novog kosovskog predsjednika. 

Taj izbor se vidi kao nova moguća politička kriza za Kosovo, jer je za izbor predsjednika potreban kvorum od 80 poslanika. Pokret "Samoopredjeljenje" taj kvorum ne može samostalno da obezbijediti, ali računa da će ostale partije podržati njihovog kandidata jer bi u suprotnom Kosovo ponovo moralo na izbore. 

Drugo mjesto na nedjeljnim izborima osvojila je Demokratska partija Kosova (PDK) sa 17,27 posto, dok je Demokratski savez Kosova (LDK) treći sa 13,12 posto glasova. 

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) je osvojio 7,41 posto, dok Nisma sa 2,58 posto glasova nije prešla izborni prag od 5 posto za ulazak u Skupštinu Kosova.

Manjinske zajednice imaju 20 rezevisanih mjesta od ukupno 120 poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova.

Srpska lista, koju podržava zvanični Beograd, osvojila je 5,46 posto glasova i pripašće joj svih 10 mjesta rezervisanih za srpsku zajednicu.

Za ostale zajednice rezervisano je 10 poslaničkih mjesta: tri za Bošnjake, dva za Turke, četiri za Rome, Egipćane i Aškalije, te jedno za Gorance.

federalna.ba/AA

Kosovo Albin Kurti Samoopredeljenje