Samoopredeljenje bez ijednog gradonačelnika nakon prvog kruga lokalnih izbora na Kosovu
(Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ)

Samoopredeljenje bez ijednog gradonačelnika nakon prvog kruga lokalnih izbora na Kosovu

Na lokalnim izborima, koji su u nedjelju održani na Kosovu, građani su u prvom krugu izabrali gradonačelnike u 17 opština, dok će se u 21 održati drugi krug glasanja.

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Kosova, na osnovu prebrojanih gotovo 100 posto glasačkih kutija, vladajuća partija na državnom nivou Pokret Samoopredeljenje nije pobedio u prvom krugu lokalnih izbora ni u jednoj opštini. Njeni kandidati idu u drugi krug glasanja u 12 opština: Priština, Prizren, Gnjilane, Đakovica, Orahovac, Podujevo, Kosovo Polje, Kačanik, Kamenica, Obilić, Štimlje i Vitina.

U prvom krugu kandidati Demokratske partije Kosova (PDK) pobijedili su u četiri opštine, dok su kandidati Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Demokratskog saveza Kosova (LDK) pobijedili u po dvije opštine. Kandidati Srpske liste su u prvom krugu izbora pobijedili u devet opština.

Kandidati za gradonačelnike iz PDK-a pobijedili su u prvom krugu u opštinama Južna Mitrovica, Skenderaj, Uroševac i Hani Elezi. Njihovi kandidati će u drugom krugu biti u devet opština: Glogovcu, Prizrenu, Vučitrnu, Kačaniku, Mališevu, Klini, Štimlju, Dragašu i Malishevu.

Kandidati AAK-a za gradonačelnike pobijedili su u prvom krugu u Dečanu i Suvoj Reci, dok će u drugom krugu imati kandidate u pet opština: Đakovici, Orahovcu, Istoku, Klini i Juniku.

Kandidati LDK-a pobijedili su u prvom krugu u Lipljanu i Peći, dok će u drugom krugu imati svoje kandidate u devet opština: Priština, Kosovo Polje, Podujevo, Gnjilane, Dragaš, Vitina, Istok, Vučitrn i Junik.

Dosadašnji predsjednik opštine Kamenica, koji je kandidat Socijaldemokratske partije, ide u drugi krug izbora, dok će Nisma imati kandidata u drugom krugu u Mališevu.

U drugom krugu u Obiliću je i kandidat Građanske inicijative za Obilić, mada kod njega postoji tendencija da pobijedi i u prvom krugu.

U Glogovcu (Drenas) je u drugom krugu i kandidat građanske inicijative Demokrate za Drenas.

U Klokotu, opštini sa srpskom većinom, u drugi krug idu kandidati Srpske liste i građanske inicijative Srpska narodna sloga.

Kandidati Srpske liste su u prvom krugu izbora pobijedili u ostalih devet opština sa srpskom većinom: Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku, Gračanici, Štrpcu, Ranilugu, Partešu i Novom Brdu.

U opštini Mamuša sa većinskim turskim stanovništvom, u drugom krugu su kandidati dve turske partije, KTDP-a i KATP-a.

Drugi krug izbora održaće se 14. novembra.

Ukupna izlaznost na lokalnim izborima na Kosovu bila je 43 posto od 1.885.448 upisanih birača.

federalna.ba/AA

Kosovo izbori
Komitet ministara Vijeća Evrope izbori diskriminacija
0 03.12.2021 15:56
Prevara pri glasanju prevara izbori Centralna izborna komisija BiH
0 03.12.2021 13:35
Nicolás Maduro izbori
0 29.11.2021 13:22
Koalicija Pod lupom Pod lupom Prijedor izbori
0 27.11.2021 09:43
Bugarska izbori Svijet
0 21.11.2021 22:52