videoprilog Omera Hasanovića (Federacija danas)

Skupština TK-a u petak ponovo o budžetu, na potezu, najvjerovatnije, opet OHR

Skupština Tuzlanskog kantona u petak će razmatrati prijedlog kantonalnog budžeta i finasijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje. Zaključak je to Kolegija Kantonalne skupštine na kojem je nova skupštinska većina ponovo pozvala kantonalnog premijera te predsjednika Skupštine i njegovog zamjenika da podnesu ostavke.

Reakcijom OHR-a je ukinut paralelizam u funkcionisanju kantonalne vlasti. Politički akteri su ponovo za istim stolom. Priznaju greške, ali ne odustaju od političkih uslovljavanja kojima vladajuće stranke žele što duže ostati na vlasti, a nova skupštinska većina želi što prije doći na vlast.

- I jedna i druga strana je napravila propuste, ali ti propusti su izdigli na veće nivoe ovu situaciju u TK-u koju su željeli da prikriju - mišljenja je predsjednik Kluba PDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Senad Alić.

- Ne vidim razlog zašto bi premijer ili bilo ko drugi držao kanton u svojevrsnoj izolaciji - kaže predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić.

- Ako ne budu podržali dnevni red bit će nova sjednica za dva dana. Dok ne iscrpimo sve mogućnosti da se usvoji budžet - ističe predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović.

Nova skupštinska većina dala je rok premijeru Denijalu Tulumoviću, predsjedniku Skupštine Žarku Vujoviću i njegovom zamjeniku Borisu Krešiću da do petka podnesu ostavke. Samo nakon ostavki ili smjene vlasti će glasati za budžet.

- Da odstupe ili da podnesu neopozive ostavke kako bi deblokirali TK - dodaje Alić.

- Ne mogu sa 17 ruku biti ljudi koji upravljaju tim procesima i da će konačno razumijeti tu situaciju i povući se s ovih pozicija - smatra Hadžić.

- Da usvojimo ova ključna dokumenta, a da političku borbu nastavimo u Skupštini - kaže Vujović.

Blokade će, po svemu sudeći, biti nastavljene. Eventulane smjene ponovo će biti blokirane vitalnim nacionalnim interesom. Smjene i budžet će, najvjerovatnije, morati sačekati novo tumačenje OHR-a koji jedini može utjecati na parlamentarne stranke da moraju poštovati Ustav i zakonske procedure te da zbog njihovih političkih sukobljavanja ne smiju trpjeti građani Tuzlanskog kantona.

federalna.ba/Omer Hasanović

Skupština TK
Skupština TK Vlada TK
0 26.01.2021 10:07
sjednica Skupština TK
0 15.01.2021 12:13
Skupština TK Tuzlanski kanton OHR
0 10.01.2021 19:15
Žarko Vujović Skupština TK
0 08.01.2021 18:39
Skupština TK Tuzlanski kanton TK
0 08.01.2021 17:04