Samo kapiteni će moći da protestuju kod sudija na EP u Njemačkoj
(Izvor: UEFA)

Samo kapiteni će moći da protestuju kod sudija na EP u Njemačkoj

Predsjednik komiteta sudija Evropske fudbalske unije (UEFA) Roberto Rosetti rekao je da će samo kapiteni reprezentacija moći da protestuju kod sudija tokom utakmica na predstojećem Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a da će svi ostali fudbaleri koji budu prilazili sudijama i pokazivali bilo kakvo nepoštovanje i neprimjereno ponašanje biti kažnjeni žutim kartonom.

"Važno je naglasiti da mi želimo da samo kapiten reprezentacije razgovara sa sudijom. To će biti kapitenova dužnost da osigura da njegovi saigrači budu na distanci od sudije. Svaki igrač koji ignoriše ulogu svog kapitena i priđe sudiji pokazujući mu bilo kakvo nepoštovanje ili neslaganje, dobit će žuti karton. Ako je kapiten golman, svaka ekipa mora da imenuje igrača u polju koji može da pokrije tu ulogu kapitena u slučaju da se incident dogodi na suprotnoj strani terena", naveo je Rosetti u otvorenom pismu, navodi se na sajtu UEFE.

"Biti sudija u modernom fudbalu je veoma teško. Sudije naprave 200 do 250 odluka tokom utakmice, jednu u 22 sekunde, u teškim a ponekad i kontroverznim situacijama, pod ogromnim pritiskom. Svaku odluku iz različitih uglova ispituju stručni konsultanti i navijači. Želimo da sudije jakih ličnosti donose odluke koje mogu biti nepopularne, ali želimo i da budu otvoreniji i objasne šta ih je navelo da tako odluče", dodao je on.

Rosetti je naveo da su sudije spremne da podjele što više detalja sa trenerima i igračima kada odluke donosi VAR, kako bi razumjeli zbog čega je donijeta određena odluka.

"Ponašanje fudbalera i trenera oduvijek je bilo ključno u fudbalu. Tokom radionice u aprilu, selektori su se složili da su spremni da rade u korist fer pleja. Nemoguće je objasniti odluku za 22 igrača oko tebe. To može dovesti do prekida u komunikaciji i svi veruju da je to štetno po imidž fudbala. Očigledno, o nekim odlukama će se uvijek raspravljati. Međutim u pokušaju da poboljšamo status kvo, mi u UEFI želimo da sudije objasne svoje odluke svim ekipama na Evropskom prvenstvu", naveo je on.

"Kako ćemo to uraditi? Ideja je jednostavna. Tražit ćemo od svih ekipa da obezbjede da samo njihovi kapiteni razgovaraju sa sudijama. Tražit ćemo od kapitena da osiguraju da njihovi saigrači ne satjeraju u ćošak sudije, dozvoljavajući direktan razgovor dok se odluka ne donese", dodao je Rosetti u pismu.

Nekadašnji sudija dodao je da će sudije na takmičenju u Njemačkoj, od 14. juna do 14. jula, biti ohrabrene da budu otvorene za diskusiju, favorizujući srdačnu atmosferu, što će im omogućiti da zadobiju povjerenje igrača i pokažu liderstvo koje sudije modernog fudbala moraju da imaju.

"Ako uspijemo da omogućimo konstruktivan dijalog između sudija i kapitena, svi će imati koristi, a mi ćemo ostaviti pozitivno naslijeđe za budućnost ove nevjerovatne igre koju svi volimo", naveo je Rosetti.

Rosetti je među najboljim sudijama u historiji fudbala, sudio je brojna velika takmičenja, a karijeru je završio poslije Svjetskog prvenstva 2010. godine.

federalna.ba/Beta

UEFA sudije Roberto Rosetti