videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Samit SAD – Kina donio olakšanje u odnosima dvije supersile

Lideri Amerike i Kine, Joe Biden i Xi Jinping, održali su videosamit na kojem su se saglasili o globalnim problemima kao što su energija i klima. No, geopolitičke trzavice u Indo-Pacifiku i dalje su na dnevnom redu, ali ako ništa, dogovoreni su određeni kanali komunikacije kako situacija na terenu ne bi otišla u neželjenom smjeru. Dakle, status, prije svega, Tajvana za sada ostaje nepromijenjen – Peking je ponovio crvene linije preko kojih neće prijeći dok se Washington protivi bilo kakvoj promjeni statusa Tajvanskog moreuza uz poštivanje politike “Jedna Kina”.

“Drago mi je što vas vidim, gospodine predsjedniče. Ovo je prvi put da se sastajemo  virtuelno. Drago mi je da vidim svog starog prijatelja. Kina i Sjedinjene Države se nalaze u ključnoj fazi razvoja. Kao dvije najveće ekonomije svijeta i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Kina i SAD moraju povećati komunikaciju i saradnju, dobro upravljati svojim unutarnjim pitanjima, u isto vrijeme, nositi svoj dio međunarodnih odgovornosti i raditi zajedno na promovisanju plemenitog cilja - mira i razvoja u svijetu”, kazao je predsjednik Kine

Biden je odgovorio kako nada da će sljedeći put biti uživo: “Kao što smo radili kada smo mi išli u Kinu. Možda bih ja trebao početi malo više formalno, iako mi nikada nismo bili toliko formalni jedan prema drugom. Dobra večer svima u Sjedinjenim Državama i dobro jutro vama, gospodine predsjedniče, u Pekingu. Drago mi je što smo našli vremena da se sastanemo i unaprijed se radujem iskrenom i direktnom razgovoru kao što je bilo i do sada. Kao što sam rekao i ranije, meni djeluje da je naša odgovornost kao lidera Kine i Sjedinjenih Država da se pobrinemo da konkurentnost između dvije zemlje ne skrene u sukob, namjerno ili nenamjerno, nego jednostavno, da to samo bude obična konkurencija”.

Rekli bismo da se ovome nema šta dodati. Prijateljsko ćaskanje lidera dvije supersile donijelo je olakšanje širom svijeta jer je pojačano zveckanje oružjem u regionu Indo-Pacifika, a naročito u Tajvanskom moreuzu donijelo nova interesna preslagivanja brojnih zemalja tog megaprostora. No, stari problemi su i dalje prisutni. Tako je Bijela kuća saopćila da su američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping razgovarali su postupcima Kine u Tibetu, Hong Kongu i Xinjiangu, dok je zvanična kineska novinska agencija Xinhua opisala sastanak kao "iskren, konstruktivan, sadržajan i plodonosan". Baš kao i mediji, sličnim tonom su sastanak opisali i analitičari.

“Primijetili smo da je Biden rekao ‘hvala vam’ tri puta na samom početku i što je još važnije, ovaj sastanak je prvo predložila američka strana. Dakle, ja mislim da je veoma važan signal to što je u proteklih oko deset mjeseci Kina kroz diplomatske dijaloge na visokom nivou u Anchorageu, Tianjinu, Cirihu i Rimu u potpunosti srušila nerealne ideje koje SAD imaju o Kini”, istakao je Wang Wen, dekan Chongyang instituta za finansijske studije Univerziteta Renmin.

Bruce Jones, viši saradnik za vanjsku politiku na Brookings institutu, smatra kako sve ovo počinje davati na snazi cijeloj ideji zaokreta koji je tu već godinama: “To je mnogo trajalo. Vojno okupljanje traje, ali zaista vidimo njegovu provedbu – značajno jačanje našeg stava i naša mreža saveznika u Indo-Pacifiku i zapadnom Pacifiku. Ja mislim da je to značajno. Drago mi je što je Biden iznio potrebu za smjernicama. Jedna stvar je uključiti se u trku naoružanjem ili praviti balans protiv kineskog vojnog okupljanja u zapadnom Pacifiku. Ali druga stvar je izbjeći da to ode u neizazvane ili neželjene sukobe i krize. Dakle, želja da se postave smjernice na odnos je od ključnog značaja. Ne znamo koliko, ako je išta ispalo od toga, ali važna je činjenica da je to barem pokrenuto pred Xi Jinpingom”.

Američki predsjednik je kineskom kolegi ponovio da Sjedinjene Države ostaju privržene politici "Jedna Kina" u vezi sa Tajvanom dok je Xi poručio Bidenu da će njegova zemlja morati preduzeti "odlučne mjere" ako snage "protajvanske nezavisnosti" prijeđu "crvenu liniju".

“Predsjednik Xi je predstavio stav Kine po pitanju Tajvana jasnim i snažnim jezikom i postavio je crvenu liniju da će Kina morati poduzeti odlučne mjere ako sile koje zagovaraju nezavisnost Tajvana prijeđu tu crvenu liniju ponovljenim provokacijama i pritiscima. Kada je u pitanju zaštita nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nijedan aspekt ne može biti protumačen drugačije i nema prostora za dvosmislenost”, podvlači Ruan Zongze, izvršni potpredsjednik Kineskog instituta za međunarodne studije.

Jones naglašava: “Ako pogledate pažljivo šta je Xi rekao... On nije optužio američku vladu za poticanje nezavisnosti Tajvana, on je optužio određene američke zvaničnike ili riječima u tom smislu. Dakle, on je rekao, vidite, neki ljudi oko vas - time misli na Kongres i tako dalje - igraju se sa vatrom. On nije optužio Bidena za to”.

Znamo da Kina tvrdi da je Tajvan njen i da je Peking obećao da će taj otok staviti pod kinesku kontrolu, silom ako bude potrebno. No, da li je to i moguće? I uz koju cijenu? Pred tom činjenicom morao je zastati i moćni Xi Jinping. Jer Tajvanski moreuz spaja Južno i Istočno kinesko more, čime pokriva trećinu svjetskih pomorskih ruta kojima se, prema grubim procjenama, prevozi više od šest hiljada milijardi dolara robe godišnje. Prije svega, zbog toga su dva lidera istakla svoju odgovornost prema svijetu da izbjegnu sukob.

“Imamo odgovornost prema svijetu kao i prema našim narodima. Zato mi vjerujemo da sve zemlje moraju igrati po istim pravilima. Zato će Sjedinjene Države uvijek štititi svoje interese i vrijednosti, te interese i vrijednosti naših saveznika i partnera. Ako prošlost posluži kao uvod, siguran sam da ćemo danas razgovarati o onih oblastima gdje imamo zabrinutosti, od ljudskih prava do ekonomije, do toga da se pobrinemo za slobodan i otvoren Indo-Pacifik. Ja mislim da je važno da komuniciramo iskreno i direktno o našim prioritetima i našim namjerama. Hvala vam mnogo. Hvala vam na pozivu čestitke nakon pobjede na izborima. To je bilo ljubazno od vas. Hvala, hvala, hvala”, kazao je Biden.

Xi je naglasio kako Kina i SAD trebaju poštovati jedni druge, živjeti u miru, graditi koncenzus i tražiti saradnju za obostranu dobrobit: “Ja sam spreman sarađivati sa gospodinom predsjednikom kako bismo izgradili koncenzus i preduzeli aktivne korake da odvedemo odnose Kine i SAD-a naprijed u pozitivnom pravcu. To će koristiti interesima oba naroda i ispuniti očekivanja međunarodne zajednice”.

Trgovinski rat koji je pokrenuo Bidenov prethodnik Donald Trump je dobrano oslabio time što su povučene određene barijere između dvije supersile, a posljednji sastanak Biden – Xi je donio dodatni optimizam.

“U Ženevi, u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, članice uvijek kažu - Kada se slonovi bore, trava trpi. Dakle, naravno da se svi nadaju da će dvije velike trgovinske nacije spustiti tenzije i sjesti da razgovaraju i da konstruktivno učestvuju u multilateralnim razgovorima. Nadam se da bilateralni dijalog može ostvariti napredak. Takođe se nadamo da se Sjedinjene Države mogu vratiti multilateralnom trgovinskom sistemu. Kina ima mnogo zajedničkih interesa sa Sjedinjenim Državama. Možemo pronaći podudaranja”, izjavio je Zhang Xiangchen, zamjenik generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije.

Dakle, trgovina, biznis i ekonomija su i dalje visoki prioritet, pogotovo ako se ima u vidu da je Kina posljednjih godina učinila značajne napore za pobočljšanje kvaliteta življenja svog stanovništva, odnosno podigne nivo lične potrošnje. To, naravno iziskuje veće zarade, što opet uzrokuje povećanje kreditnih plasmana. Jer svako voli udoban stan i auto, što je donedavno bila misaona imenica za prosječnog Kineza. Dok vrhovni vođa, Xi Jinping ne odluči drugačije...  

Ovo je prilog iz magazina Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Svijet Kina SAD
Ukrajina Rusija SAD oružje
0 22.01.2022 13:27
Svijet
0 21.01.2022 20:35
American Airlines avion maska COVID-19 maska putnici SAD Miami
0 21.01.2022 13:58
Samantha Power SAD BiH
0 21.01.2022 10:19