videoprilog Ane Skopljak (Dnevnik 2)

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Crnoj Gori

U Kotoru je održan samit lidera Zapadnog Balkana uz prisustvo zvaničnika iz Sjedinjenih Država i Evropske unije, Jamesa O`Briena i Olivera Varhelyija. Okupljeni su naglasili posvećenost reformama i procesu evropskih integracija. Bosnu i Hercegovinu na samitu je predstavljala Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara.

Lideri zapadnobalkanske šestorke, visoki zvaničnici EU i SAD-a, kao i niz predstavnika međunarodnih organizacija okupili su se u Kotoru na samitu o Planu rasta za Zapadni Balkan. Pod sloganom "Jedan region – zajednička vizija" lideri su izrazili očekivanje da će biti dio većeg tržišta i istakli posvećenost reformama i procesu evropskih integracija.

„Imamo šansu za nepovratan put u prosperitet i stabilnost. Evropska unija biće jača s više članica i umiruje nas činjenica da pokazuje spremnost da se pripremi za proširenje. Svako od nas ima odgovornost da se u potpunosti posveti zajedničkoj viziji za bolju budućnost Evrope i našeg regiona. Plan rasta ključni je dio veće vizije integrisane i konsolidirane unije. Zapadni Balkan mora dokazati da je dorastao zadatku“, rekao je premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Zadatke nastavlja ispunjavati Bosna i Hercegovina. Vanjskopolitički cilj zemlje, kao i svih konstitutivnih naroda i građana je odlučnost i predanost evropskom putu, istakla je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Na reformama se intenzivno radi da bi se međusobnom saradnjom, radom, povjerenjem i koncenzusom došlo do zajedničkog cilja.

„U Bosni i Hercegovini radimo intenzivno na promociji novog plana rasta na način da ukazujemo na važnost njegove implementacije provedbom reformi, a koje se tiču vladavine prava, boljeg funkcioniranja institucija, osnaživanja poslovne klime i zadržavanja ljudskog kapitala u Bosni i Hercegovini, što sve zajedno dovodi do snažnijeg rasta ekonomije koji je potreban prije svega nama u Bosni i Hercegovini“, rekla je Krišto.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca od paketa vrijednog šest milijardi eura, na svakih šest mjeseci. Uslov za dobijanje sredstava je provođenje reformi. Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji smatra da bi Zapadni Balkan mogao biti dio Unije do 2027. godine.

„Ponuda koju je Evropska unija stavila na sto trebala bi nas dovesti do narednog institucionalnog ciklusa u kojem će se dogoditi stvarno proširenje. Naredna Evropska komisija trebala bi biti komisija za proširenje za čijeg mandata će ući novi članovi“, izjavio je visoki komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi.

„Znam da niko od nas neće biti dio Evropske unije prije Ukrajine. Kada ćemo ući u EU, da li ćemo ući zajedno s Ukrajinom, to je drugo pitanje. U mojoj zemlji Evropska unije nije toliko popularna, kao što ni mi nismo toliko popularni njima, iako smo najveći dio ovog regiona“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na reformskom putu Zapadnom Balkanu i EU pomoći će Sjedinjene Države.

Stabilno tržište, jaka ekonomija doprinijeće prosperitetu ne Balkana, kao i Evrope, naglasio je James O`Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu.

„Sjedinjene Države žele vidjeti cjelovitu, slobodnu i Evropu u miru, to je srž i naših inetersa. To je dobro za našu ekonomiju, još bolje za naše ljude i sigurnost. Pomoći ćemo na svaki mogući način“, dodao je..

Na marginama samita održan je i niz bilateralnih sastanaka. Između ostalih, O`Briena i Vučića, na kojem su razgovarali o rezoluciji u Srebrenici. Srbija nema nikakve šanse da spriječi usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, naglasio je Vučić.

federalna.ba

Zapadni Balkan EU kotor Crna Gora