Samba u duši: Brazilske proslave plesom dio su bogate tradicije
(Izvor: MB Media/Getty Images)

Samba u duši: Brazilske proslave plesom dio su bogate tradicije

„Bojao sam se igrati fudbal jer sam često viđao crnog igrača kako bi dobija udarac na terenu zbog prekršaja,” rekao je Domingos da Guia, Brazilac koji je igrao na Svjetskom prvenstvu 1938. godine. “Ali bio sam jako dobar plesač i to mi je pomoglo na terenu. Izumio sam kratki dribling imitirajući miudinho, oblik sambe.”

Royu Keaneu se to nije svidjelo, ali kada su brazilski igrači – i izbornik Tite – u ponedjeljak slavili pogodak protiv Južne Koreje u njihovoj pobjedi u šesnaestini finala izvodeći Richarlisonov zaštitni znak plesa golubova, oni su ustvari slijedili historijsku tradiciju koja predstavlja samu dušu Seleçãoa. Samba, koja ima svoje korijene u Angoli i Demokratskoj Republici Kongo preko afričke trgovine robljem, i fudbal usvojeni su od strane brazilske radničke klase baš kad je Da Guia debitirao za reprezentaciju 1931. godine.

Prema brazilskom sociologu Gilbertu Freyreu, osebujni stil igre po kojem je Brazil postao poznat dolazi iz neizbrisive veze između to dvoje. “U fudbalu, kao i u politici, obilježje brazilske rasne mješavine je sklonost za kršenje pravila, element iznenađenja ili ukrasa koji podsjeća na plesne korake i Capoeiru,” napisao je 1940-ih. Kad su ih 17-godišnji Pelé i krilni igrač Garrincha inspirisali za njihovu prvu pobjedu u Svjetskom prvenstvu 1958., pjesma A Taça do Mundo é Nossa – Svjetsko prvenstvo je naše – nije ostavila sumnju o vitalnoj važnosti muzike za uspjeh tima: “Brazilac je pokazao pravi fudbal u inozemstvu; osvojio je Svjetsko prvenstvo plešući sambu s loptom u nogama." Ti su stihovi malo izmijenjeni nakon ponovljene pobjede četiri godine kasnije kako bi uključili rečenicu “Brazilac ovaj put u Čileu. Pokazao sam fudbal onakav kakav jest.”

Prema legendi, proslavljena samba pjevačica Elza Soares onesvijestila se na tribinama na kraju pobjede Brazila nad Čehoslovačkom u finalu od 3-1, ali se oporavila na vrijeme da u svlačionici izvede pjesmu u čast svog budućeg supruga Garrinche. Pelé je bio među onima koji su odali počast Soaresovoj u januaru nakon njene smrti u dobi od 91 godine, opisujući je kao "legendu naše muzike, historijsku, originalnu, jedinstvenu i neusporedivu".

Dva desetljeća nakon trijumfa u Čileu – s Brazilom koji je osvojio treće Svjetsko prvenstvo 1970. – Júnior je proslavio postizanje trećeg pogotka protiv Argentine u Španiji 1982. uz neke improvizirane samba korake. Ipak su nešto kasnije iznenađujuće poraženi od kasnijeg pobjednika Italije. Međutim, tradicija proslave golova uz plesne rutine općenito je noviji fenomen koji nije ograničen samo na Brazilce. Mrdanje korner zastavicom Rogera Mille na Italia 90 i ponovno na USA 1994. inspirirano je "njegovom vlastitom maštom" naveo je kamerunsku napadač, dok je Papa Bouba Diop proslavio svoj pogodak protiv Francuske, 2002. skinuvši majicu i izvodeći mbalax ples sa svojim suigračima iz Senegala. Ali nakon Bebetove i Romarijeve rutine ljuljanja u kolijevci 1994. koja je bila posveta tada novorođenom Mattheusu Oliveiri - koji sada ima 28 godina i igra u drugoj portugalskoj ligi - Brazil je taj koji je uvijek imao najjaču tradiciju koju je trebalo održati.

“Ples je simbol. Simboliziramo radost postizanja gola. Ne radimo to zbog nepoštovanja, ne radimo to pred protivnikom,” rekao je Lucas Paquetá iz West Hama nakon utakmice s Južnom Korejom. “Okupimo se, možete pogledati. Svi su tu i slavimo. Ovo je naš trenutak, zabili smo gol, Brazil slavi.”

Za Viníciusa Júniora, koji je postigao prvi gol protiv Južne Koreje, kritika će imati poseban odjek. U septembru je napadač Real Madrida optužen da ne poštuje svoje protivnike, a Pedro Bravo – vodeći agent i predsjednik Udruge španskih agenata – rekao mu je, nakon što je svoje golove proslavio plesom, tokom TV prenosa uživo da “prestane glumiti majmuna”. Vinícius je postao metom majmunskih povika od strane navijača Atlético Madrida u pobjedi Reala od 2-1, nakon što je u objavi na Instagramu rekao da će nastaviti plesati uprkos tome što ga je kapetan Atléticoa, Koke upozorio da će biti "problema" ako to učini.

“Kažu da sreća uznemirava. Mnogo više uznemiruje sreća crnog Brazilca koji je uspješan u Europi”, napisao je Vinícius. “Prije nekoliko sedmica počeli su kriminalizirati moje plesove. Plesovi koji nisu moji. Pripadaju Ronaldinhu, Neymaru, Paqueti, (Antoineu) Griezmannu, João Félixu i Matheusu Cunhi ... pripadaju brazilskim funk i samba umjetnicima, reggaeton pjevačima i crnim Amerikancima. To su plesovi kojima se slavi kulturna raznolikost svijeta. Prihvati to, poštuj to. Ja neću prestati.”

federalna.ba/The Guardian

samba Brazil fudbal
Liga nacija Španija Italija Holandija Hrvatska fudbal
0 25.01.2023 11:42
Fulham Tosin Adarabioyo Premiership fudbal
0 25.01.2023 10:51
Brazil Yanomami izgladnjeli pripadnici
0 24.01.2023 08:23
Brazil Argentina valuta
0 23.01.2023 08:22
Cristiano Ronaldo Al Nassr fudbal
0 22.01.2023 22:28
Roma Spezia fudbal
0 22.01.2023 21:59