Samantha Power od danas u posjeti BiH
(Izvor: Arhiva)

Samantha Power od danas u posjeti BiH

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power boraviće od od danas do petka, 21. januara, u posjeti BiH da bi istakla čvrsto opredjeljenje SAD za promociju pomirenja, najavljeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Planirano je da Powewrova ima sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu životne sredine, privrednicima na čelu malih preduzeća i preživjelima iz rata u BiH.

Tokom posjete sastaće se sa lokalnim partnerima USAID-a iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa.

U saopštenju je navedeno da će tokom posjete Powerova još jednom istaći opredjeljenje SAD za partnerstvo sa građanima BiH "dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj BiH koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani".

Iz američke Ambasade u BiH su naveli da će Powerova tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da za sve građane BiH bude izgrađena bezbjedna i stabilna budućnost.

federalna.ba/Srna

Samantha Power BiH SAD posjeta
helikopter Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Oružane snage BiH SAD
0 28.05.2023 11:20
Kevin McCarthy Joe Biden SAD
0 28.05.2023 10:21