Salkić: Oni koji su po Dodiku antifašisti su presuđeni ratni zločinci i počinioci genocida

Salkić: Oni koji su po Dodiku antifašisti su presuđeni ratni zločinci i počinioci genocida

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da su oni koje Milorad Dodik smatra antifašistima po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ratni zločinci i počinioci genocida - reagujući na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojoj je rekao da su Srbi nosioci antifašizma i da to drugi narodi ne baštine.

- Na današnji dan 1992. Dodikovi antifašisti su svirepo ubili 68 civila u naselju Glogova. Istog dana ubijeno je više od 10 civila u naselju Hranča. Ta dva naselja su spaljena, a bošnjačka imovina opljačkana od onih za koje Dodik kaže da su sljedbenici antifašističkih vrijednosti. Oko 2.500 Bošnjaka je protjerano, a na desetine je završilo u koncentracionim logorima OŠ Vuk Karadžić, hangaru srednjoškolskog centra i staroj Građevinskoj školi u Bratuncu. Sve to se dešavalo pod budnim okom onih koje Dodik smatra antifašistima - poručio je Salkić.

Dodao je da oni koji po Dodiku danas baštine antifašizam odlikuju i smatraju herojima one koji su presuđeni da su počinili genocid.

- Očito je da mi i Dodik ne poimamo antifašizam i njegove vrijednosti na identičan način. Oni koje on smatra antifašistima po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu antifašisti već ratni zločinci i počinioci genocida - naveo je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

federalna.ba/Fena

Ramiz Salkić Milorad Dodik antifašizam
Ramiz Salkić Maćesi Milići
0 31.07.2022 15:23
Milorad Dodik
0 26.07.2022 19:55
Milorad Dodik protesti OHR
0 26.07.2022 12:00
Milorad Dodik negiranje genocida Srebrenica
0 22.07.2022 13:44