Salkić: Podveležje značajan napredak u korištenju obnovljivih izvora

BiH je obavezna promovisati korištenje obnovljivih izvora energije, a sve članice Evropske unije koriste barem 20 odsto ovih izvora. Vjetroelektrana Podveležje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, projekat je od koristi i za lokalnu zajednicu i Elektroprivredu BiH. 

Tim povodom u Federaciji danas smo razgovarali sa Senadom Salkićem, izvršnim direktorom za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH.

"Vrlo smo ponosni da upravo za Dan nezavisnosti BiH imamo priliku da pustimo u rad jedan novi energetski objekat, prvi koji je napravljen u elektroenergetskom sistemu EPBiH nakon 1989. godine. Vjetropark Podveležje će, prema našim projekcijama, proizvoditi 130 gigavat sati električne energije godišnje i to će biti značajan napredak u korištenju obnovljivih izvora energije."

Veliki iskorak ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Završeni su radovi na prvoj vjetroelektrani Elektroprivrede BiH smještenoj na platou Podveležja iznad Mostara. To je strateški priojekt ne samo za Elektroprivredu BiH nego i za cijelu zemlju. Riječ je o vjetroelektrani snage 48 megavata s godišnjom proizvodnjom 130 gigava...

O saradnji sa Mostarom i lokalnom zajednicom, kaže da je ona izvanredna.

"Sve ove poduhvate smo uradili zajedničkim snagama. EP BiH je, pored ovog parka, investirala i u prijateljsko okruženje, odnosno u rekonstrukciju lokalnih saobraćajnica, i na taj način poboljšala uslove života lokalnog stanovništva. U razgovorima smo oko realizacije druge faze ovog vjetroparka, a ove godine ćemo krenuti u realizaciju solarne elektrane na istom ovom području. Važno je napomenuti da je u realizaciji ovog projekta učestvovala i domaća radna snaga i lokalne građevinske kompanije."

Kaže da elektroenergetski sistem BiH, u ovom momentu, ima potencijal da preuzme svu električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

"Postojeći kapaciteti dozvoljavaju širenje te mreže, tako da ćemo u narednom periodu intenzivno raditi na nekoliko vjetroparkova i dva velika hidroenergetska objekta i nekoliko sistema solarnih elektrana kojima ćemo poboljšavati naš potrfolio proizvodnje. Imamo kapacitete da ta kompletna energija bude preuzeta u našu mrežu.U narednom peirodu ćemo se, vrlo vjerovatno, baviti i balansiranjem mreže."

Navodi da je u FBiH trenutno na snazi tzv. fid-in sistem tarifa koji se podstiče proizvodnja iz obnovljivih izvora energije i to je ona taksa ili naknada koju svi krajnji potrošači el.energije plaćaju kroz svoje račune.

"Iz te naknade se puni fond kojim se omogućava realizacija projekata iz obnovljivih izvora energije. Naravno da ti fondovi nisu dovoljni i očekivanja su da u narednom periodu taj sistem bude adekvatno izmijenjen. Vlada FBiH radi na jednom Akcionom planu sa kojim će se sa fid-in sistema preći na sistem aukcija."

O reorganizaciji elektroenergetskog sektora u Federaciji Slakić kaže da je zakonski okvir prošao parlamentarnu proceduru i Parlamentu FBiH i potrebno je njegovo usvajanje u Domu naroda FBiH.

"Predviđeni period za ukupno restrukturiraje elektroenergetskog sektora u FBiH je 36 mjeseci. Značajna restrukturiranja se očekuju u sektoru rudarstva."

federalna.ba

Senad Salkić Federacija danas
Branko Rihtman Federacija danas
0 17.04.2021 17:32
Federacija danas
0 17.04.2021 16:45
Federacija danas
0 16.04.2021 18:42
Andrea Jurić Federacija danas
0 16.04.2021 18:14