SAD uvele vizna ograničenja desecima Gruzijaca zbog podrivanja demokratije
(Izvor: Fena/Arhiva)

SAD uvele vizna ograničenja desecima Gruzijaca zbog podrivanja demokratije

Sjedinjene Države uvele su vizna ograničenja za nekoliko desetaka gruzijskih državljana koje optužuju za podrivanje demokratije, uključujući članove stranke Gruzijski san i članove parlamenta i policije, saopćio je portparol State Departmenta Matthew Miller.

Ministar u vladi bivše sovjetske republike na Južnom Kavkazu nazvao je tu odluku "još jednom greškom" Washingtona.

Gruzija je prošlog mjeseca usvojila zakon o "stranim agentima" koji je izazvao ulične proteste njegovih protivnika koji ga ocjenjuju kao autoritarnog i inapirisanog Rusijom.

Stranka Gruzijski san koja kontrolira parlament tvrdi da je zakon potreban kako bi se osigurala transparentnost u stranom finansiranju nevladinih organizacija i zaštitio suverenitet zemlje.

Novi zakon zahtijeva od organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao "agenti stranog uticaja“, i uvodi novčane kazne za kršenja, kao i stroge zahtjeve za otkrivanje podataka.

Washington, koji je dugo kritizirao zakon, pokrenuo je reviziju bilateralne saradnje s Gruzijom i najavio novu politiku zabrane viza.

Prva tranša ograničenja uvedena je u četvrtak za do tridesetak osoba, među kojima i članove Gruzijskog sna, članove parlamenta, službe za provođenje zakona i privatne građane, saopćio je Miller. Odbio je da navede imena bilo koga s liste sankcioniranih.

- To uključuje odgovorne pojedince ili saučesnike u podrivanju demokratije i Gruzije, kao što su podrivanje slobode mirnog okupljanja i udruživanja, nasilni napadi na mirne demonstrante, zastrašivanje predstavnika civilnog društva i namjerno širenje dezinformacija prema uputama gruzijske vlade - kazao je.

Sjedinjene Države se nadaju da će gruzijski čelnici preispitati svoje postupke, kaže Miller. Ako ne, upozorio je da su SAD spremne poduzeti dodatne mjere.

Ruska novinska agencija Tass prenosi da je Tea Tsulukiani, potpredsjednica gruzijske vlade i ministrica kulture, izjavila za televizijski kanal Imedij:

-Ovo je još jedna greška koju, na njihovu i našu žalost, čine Sjedinjene Države u odnosu na svoje strateške partnere. To vjerovatno nije prva greška, i moramo pretpostaviti da će biti i drugih, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

SAD Gruzija vizna ograničenja