SAD uvele sankcije iranskim kompanijama i pojedincima zbog cyber napada
(Izvor: Ilustracija)

SAD uvele sankcije iranskim kompanijama i pojedincima zbog cyber napada

Američko ministarstvo finansija objavilo je da je odlučilo uvesti sankcije za dvije iranske kompanije i četiri Iranca zbog cyber napade na kompanije i vladine institucije u zemlji.

Iz Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva trezora navedeno je da su mete cyber napada bile brojne kompanije i vladine institucije u SAD-u.

Navedeno je da su sankcije poduzete protiv dvije iranske kompanije i četiri Iranca na osnovu toga što su ove cyber napade izveli u ime Komande iranske revolucionarne garde - kibernetičke elektronike (IRGC-CEC).

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller naveo je da je Ministarstvo donijelo odluku o sankcijama zajedno s optužnicom pripremljenom za četiri osobe.

"IRGC-CEC je iranska državna organizacija odgovorna za cyber napade na institucije u SAD-u i drugim zemljama", rekao je Miller. 

Ističući da će SAD nastaviti da rade na otkrivanju zlonamjernih cyber akcija i kažnjavanju odgovornih, Miller je rekao: "SAD neće tolerisati cyber napade usmjerene na kompanije u zemlji".

federalna.ba/AA

Iran SAD sankcije