SAD upozorila: Sjeverna Koreja će platiti cijenu za isporuku oružja Rusiji
(Izvor: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY)

SAD upozorila: Sjeverna Koreja će platiti cijenu za isporuku oružja Rusiji

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je da će Sjeverna Koreja "platiti cijenu" za svaku isporuku oružja Rusiji za podršku ratu u Ukrajini.

Sullivan je govorio o nedavno pojačanim kontaktima između Sjeverne Koreje i Rusije i isporuci oružja iz Pjongjanga Moskvi za upotrebu u ratu u Ukrajini.

"Mogu vam reći ovo, ciljanje na žitnice i infrastrukturu za grijanje velikih gradova dok ulazimo u zimu, snabdijevanje Rusije oružjem za korištenje na bojnom polju za zauzimanje područja suvereniteta druge zemlje, imat će negativan utjecaj na Sjevernu Koreju i oni će platiti cijenu u međunarodnoj zajednici", rekao je Sullivan.

Navodeći da su "upozorili" Sjevernu Koreju da ne bi trebala isporučivati ​​oružje Rusiji, Sullivan je naveo da će nastaviti da procjenjuju mogućnosti da odvrate administraciju Pjongjanga od preduzimanja koraka za prodaju oružja.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un posjetit će Rusiju ovog mjeseca i sastat će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi "pružio više oružja za Moskvu u ratu u Ukrajini i na različitim područjima", objavio je New York Times, pozivajući se na američke zvaničnike.

federalna.ba/AA

Jake Sullivan Sjeverna Koreja Rusija oružje
Sjeverna Koreja špijunski satelit
0 09.12.2023 17:16
Olimpijske igre Olimpik Rusija Bjelorusija
0 08.12.2023 18:45
Vladimir Putin Rusija kandidat kandidatura
0 08.12.2023 13:18