SAD uložile 638 miliona dolara u RS, Dodik poručio da saberu i štetu
(Izvor: Arhiva)

SAD uložile 638 miliona dolara u RS, Dodik poručio da saberu i štetu

U martu, kada je Vlada Republike Srpske objavila da prekida saradnju s ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, SAD su u RS sprovodile projekte vrijednosti 11 miliona dolara. SAD su od 1995. godine u BiH uložile više od dvije milijarde dolara, od čega je 638 miliona dolara, oko jedne trećine, u Republiku Srpsku, saopštila je Ambasada SAD u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U tekstu se navode neki od projekata u RS, čiju su realizaciju pomogle SAD, poput infrastruktire u koju je ta država uložila 113 miliona dolara.

SAD su pomogle i sektoru javne uprave RS, kreiranje kontaktnih centara lokalne vlasti, putem tehničke pomoći, obuke i bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima, pružanjem spoljnih usluga u IT sektoru, preradi drveta i metala. U saopštenju Ambasade se navodi da su SAD su turizmu RS pomogle prilikom usvajanja Strategije razvoja turizma.

SAD su podržale 39 kompanija koje su otvorile više od 800 radnih mjesta, dale su programe garancije za kredite s nekoliko komercijalnih banaka, a podržale su i Agenciju za bankarstvo Republike Srpske. U energetskom sektoru SAD promovišu energetsku efikasnost i rade na poboljšanju energetske politike, kao i na razvijanju digitalnog registra obnovljivih izvora energije u RS.

SAD su podržale i otvaranje centara za najugroženije kategorije stanovništva u Banjaluci, Foči i Trebinju, a poslije poplava 2014. godine gotovo pet miliona dolara uloženo je u izgradnju 75 kuća u Doboju, Šamcu, Bratuncu i Bijeljini. Pored toga SAD su pružale i pomoć poljoprivrednicima i davale bespovratna sredstva za pokretanje biznisa za marginalizovane žene iz 20 opština. Vlada Republike Srpske je prekinula saradnju sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH, navodeći da je na to "bila prisiljena" jer te ambasade "rade protiv RS i mešaju se u unutrašnje stvari" BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik je u utorak ponovo napao Ambasadu SAD u BiH rekavši da ona "radi protiv interesa srpskog naroda". On je to rekao pošto je uručio ključeve stanova za pedeset izbjeglih i raseljenjh lica, za čiju je izgradnju, uz ostale zemlje donatore, Vlada SAD uložila 24 miliona eura.

Dodik nije pomenuo te donatore, a potom je Delegacija EU u BIH saopštila da se radi o Regionalnom stambenom programu (RHP), u okviru kojeg se nastoji obezbijediti dom za hiljade raseljenih osoba. "Od 294 miliona eura dodijeljenih RHP, Evropska komisija je obezbijedila 81 odsto. Države članice EU i drugi međunarodni donatori su obezbijedili ostatak", navela je Delegacija EU u BiH.

Dodik: Ambasada SAD u BiH bi mogła da sabere i štetu koju su SAD nanijele RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi Ambasada SAD u BiH mogla da sabere i štetu koju su SAD nanijele Republici Srpskoj od 1995. do danas, ocjenivši da to sasvim sigurno višestruko premašuje iznos koji je naveden kao pomoć i ulaganje u infrastrukturu.

"Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH", napisao je Dodik na Twitteru povdom izvještaja Radija Slobodna Evropa u kojem je navedeno da su SAD od 1995. godine do danas u RS putem raznih projekata uložile 638 miliona dolara. Predsjednik RS je naveo da su "samo za imovinu Republike Srpske, koju sada pokušavaju da otmu, date desetine hiljada života".

"Da li su to procijenili na 638 miliona dolara?", napisao je Dodik.

Vlada Republike Srpske prekinula je saradnju sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH, navodeći da je na to "bila prisiljena" jer te ambasade "rade protiv RS i miješaju se u unutrašnje stvari" BiH. Dodik je u utorak ponovo napao Ambasadu SAD u BiH rekavši da ona "radi protiv interesa srpskog naroda" i to pošto je uručio ključeve stanova za pedeset izbjeglih i raseljenjh lica, za čiju je izgradnju, uz ostale zemlje donatore, Vlada SAD uložila 24 miliona eura.

federalna.ba/Beta

Milorad Dodik SAD
Mreža Milorad Dodik
0 19.09.2023 21:15
Igor Crnadak Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.09.2023 13:14
Tužilaštvo BiH ikona Milorad Dodik Sergej Lavrov
0 18.09.2023 11:37