SAD tvrdi da su jemenski Huti gađali brod koji je prevozio humanitarnu pomoć
(Izvor: AA)

SAD tvrdi da su jemenski Huti gađali brod koji je prevozio humanitarnu pomoć

Jemenska grupa Huti koju podržava Iran gađala je brod povezan s humanitarnom pomoći, saopštila je u utorak američka Centralna komanda (CENTCOM). 

"Devetnaestog februara, između 12.30 i 13.50 sati, teroristi Huti koje podržava Iran ispalili su dvije protivbrodske balističke rakete na M/V Sea Champion, brod za rasuti teret pod grčkom zastavom, u vlasništvu SAD-a koji je plovio za luku Aden u Jemenu", objavio je CENTCOM na platformi X.

Navodeći da je jedan od projektila detonirao u blizini broda, uzrokujući manju štetu,  iz CENTCOM-a dodaju da je posada ipak nastavila ka svom konačnom odredištu - isporučivši žito u Aden, Jemen, za dobrobit jemenskog naroda.

"M/V Sea Champion je isporučio humanitarnu pomoć Jemenu 11 puta u proteklih pet godina. Agresija Huti u regionu pogoršala je ionako visok nivo potreba u Jemenu pogođenom sukobima, koji je i dalje jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu, sa skoro 80 posto stanovništva kojima je potrebna humanitarna pomoć", navodi se u saopštenju.

Huti od prošle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD-a i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

federalna.ba/AA

Crveno more Huti Centcom