SAD su spremne da razmotre sve opcije, ako se Iran ne vrati nuklearnom sporazumu

SAD su spremne da razmotre sve opcije, ako se Iran ne vrati nuklearnom sporazumu

Sjedinjene Države spremne su da razmotre sve opcije ukoliko Iran ne bude voljan da se vrati nuklearnom sporazumu iz 2015., izjavio je specijalni američki izaslanik za Iran, Rob Malley, u srijedu.

- Bit ćemo spremni da se prilagodimo drugačijoj realnosti u kojoj se moramo baviti svim opcijama u suočavanju s iranskim nuklearnim programom ukoliko Teheran ne bude spreman da se vrati ograničenjima koje on (sporazum) nameće - izjavio je on, misleći na nuklearni sporazum iz 2015. između Teherana i šest svjetskih sila, u virtualnom obraćanju analitičkoj grupi s sjedištem u Washingtonu.

On je izabrao oštriji retorički stav ukoliko Teheran ne bude voljan da nastavi povinovanje sporazumu, na osnovu koga je Iran pristao da limitira svoje obogaćivanje urana - program koji je mogući put ka stvaranju fisijskog materijala za nuklearno oružje – u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Malley je, između ostalog, izjavio da su Sjedinjene Države i Izrael - koji je prethodno napao i iračka i sirijska nuklearna postrojenja - jedinstveni u suprotstavljanju iranskim naporima na razvoju nuklearnog oružja, i govorio je o primjeni američkih sankcija stvorenih s ciljem da se spriječi Iran da prodaje svoju naftu u inostranstvu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Iran SAD