SAD poziva Sjevernu Koreju na nastavak nuklearnih pregovora
(Izvor: Arhiva)

SAD poziva Sjevernu Koreju na nastavak nuklearnih pregovora

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena za Sjevernu Koreju Sung Kim izjavio je da je rukovodstvo Sjedinjenih Američkih Država spremno na sastanak sa sjevernokorejskim čelnicima na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme.

Kim je doputovao u službenu posjetu u Južnu Koreju i u Seulu je kazao da se Sjeverna Koreja treba vratiti nuklearnim pregovorima.

Ističući kako su vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje mirnodobskog i odbrambenog karaktera, Kim je kazao da te dvije države nisu neprijateljski nastrojene prema Sjevernoj Koreji.

“Sjeverna Koreja se treba vratiti za pregovarački stol. Spremni smo na sastanak uvijek i na bilo kojem mjestu“, poručio je američki izaslanik Kim.

Vojske SAD-a i Južne Koreje provode veliku vojnu vježbu na Korejskom poluotoku, a vlasti Sjeverne Koreje su upozorile da takve vojne aktivnosti ugrožavaju stabilnost u regiji te su najavile intenziviranje vlastite vojne pripravnosti.

Vlasti Sjeverne Koreje su krajem juna poručile da ne žele nastavljati nuklearne pregovore sa SAD-om, ali su nakon jednogodišnje blokade krajem jula otvorile kanale komunikacije sa Južnom Korejom.

federalna.ba/AA

SAD Sjeverna Koreja