SAD poručile da je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi "neobavezujuća"

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u ponedjeljak saopštile da je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koja je usvojena ranije tokom dana i zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi "neobavezujuća".

"To je neobavezujuća rezolucija. Nismo uložili veto jer smo mislili da je jezik, koji se odnosi na prekid vatre i oslobađanje talaca, u skladu s dugogodišnjim stavom Sjedinjenih Država", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Konstatirajući tekuće pregovore u Dohi, u Kataru o postizanju primirja u zamjenu za oslobađanje izraelskih i palestinskih zatvorenika, Miller je rekao:

"Ne mogu reći da će ova rezolucija imati bilo kakav utjecaj na te pregovore. Ali ti pregovori su u toku. Oni su bili u toku tokom vikenda i postigli su napredak", dodao je.

Prema Povelji UN-a, sve rezolucije Vijeća sigurnosti su obavezujuće prema međunarodnom pravu.

Na pitanje novinara Anadolu o tvrdnjama drugih zemalja da je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a obavezujuća, Miller je odgovorio: "Naše tumačenje ove rezolucije je da je neobavezujuća."

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da se Washington ne slaže s rezolucijom jer je ignorisala zahtjev SAD-a da se osudi Hamas.

"Iako se SAD nisu složile sa svim u rezoluciji u potpunosti podržavamo neke od ključnih ciljeva ove neobavezujuće rezolucije. I vjerujemo da je bilo važno da Vijeće progovori i jasno stavi do znanja da svaki prekid vatre mora doći s oslobađanjem svih talaca", rekla je Thomas-Greenfield.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi tokom svetog mjeseca ramazana, koji je počeo 11. marta i završava 9. aprila.

Čak 14 zemalja glasalo je za rezoluciju, koju je predstavilo deset izabranih članova Vijeća, dok su se SAD uzdržale od glasanja.

Rezolucija je pozvala na "trenutni prekid vatre tokom ramazana, koji poštuju sve strane, što bi dovelo do trajnog održivog prekida vatre".

Također se zahtijevalo "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa za rješavanje njihovih medicinskih i drugih humanitarnih potreba".

federalna.ba/AA

SAD Izrael Vijeće sigurnosti UN prekid vatre neobvezujuća