SAD najavljuju 457,5 miliona dolara civilne pomoći Ukrajini
(Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

SAD najavljuju 457,5 miliona dolara civilne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države će osigurati 457,5 miliona dolara nove civilne sigurnosne pomoći Ukrajini, od čega će dio biti upotrijebljen za podršku vladinoj istrazi zločina, izjavio je u ponedjeljak državni sekretar Antony Blinken.

Pomoć je osmišljena da pomogne ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i krivično pravosuđe, navodi Blinken u saopćenju.

- Dio ove nove pomoći će također nastaviti podršku SAD naporima ukrajinske vlade da dokumentuje, istraži i krivično goni zločine koje su počinile ruske snage, oslanjajući se na naš dugogodišnji odnos s ukrajinskim agencijama za krivično pravosuđe - rekao je američki visoki diplomata, prenosi Reuters.

Pomoć je najavljena nekoliko dana nakon što je komisija pod mandatom Ujedinjenih naroda utvrdila da je Rusija počinila ratne zločine, uključujući silovanje, mučenje, pogubljenja i zatvaranje djece u oblastima koje je okupirala u Ukrajini.

Erik Mose, koji je na čelu Istražne komisije za Ukrajinu, rekao je u petak da je Rusija počinila "veliki broj" ratnih zločina, a Ukrajina samo dva slučaja, koji uključuju zlostavljanje ruskih vojnika.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužili su ruske vojnike za niz zlostavljanja od invazije 24. februara, ali Moskva redovno odbacuje te navode kao klevetničku kampanju.

S najnovijom tranšom američka pomoć za ukrajinsku policiju i njene partnere iznosi više od 645 miliona dolara od sredine decembra, rekao je Blinken.

federalna.ba/Fena

SAD Ukrajina Antony Blinken