SAD nacrtom rezolucije prvi put pominje riječ primirje
(Izvor: AA)

SAD nacrtom rezolucije prvi put pominje riječ primirje

SAD su Vijeću sigurnosti UN-a predložile nacrt rezolucije kojim se poziva na privremeni prekid vatre u Gazi. Također su upozorili Izrael da ne napada prenaseljen grad Rafah. SAD su ranije izbjegavale riječ "primirje" tokom glasanja u UN-u o ratu, ali je predsjednik Joe Biden dao slične komentare. Međutim, SAD planira staviti veto na drugi nacrt rezolucije - iz Alžira - koji poziva na hitan humanitarni prekid vatre.

Više od milion raseljenih Palestinaca, koji predstavljaju otprilike polovinu stanovništva Gaze, pobjeglo je u Rafah nakon što su bili prisiljeni da tamo potraže utočište. U južnom gradu, koji se graniči s Egiptom, prije rata je živjelo 250.000 ljudi. Mnogi od raseljenih žive u improvizovanim skloništima ili šatorima u lošim uslovima, sa oskudnim pristupom sigurnoj vodi za piće ili hrani.

UN su izdale vlastito upozorenje da bi planirana izraelska ofanziva na grad mogla dovesti do "pokolja". Izrael je započeo svoje operacije u Gazi nakon napada naoružanih napadača Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, tokom kojeg je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 240 drugih uzeto kao taoci.

Izraelska vojna kampanja ubila je 29.000 ljudi na palestinskoj teritoriji, navodi tamošnje ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Washington se našao pod ogromnim međunarodnim pritiskom da iskoristi svoj utjecaj da obuzda razorne operacije Izraela, pošto je veći dio rata proveo naglašavajući pravo svog saveznika na samoodbranu. Iako se obavezao da će blokirati alžirski nacrt, njihov tekst rezolucije pokazuje protivljenje planovima Izraela.

Razgovori o američkom nacrtu počet će ove sedmice, ali nije jasno kada ili da li bi prijedlog mogao biti stavljen na glasanje. Prema povelji UN-a, članice se "slažu da prihvate i izvršavaju" odluke Vijeća sigurnosti - za razliku od odluka donesenih na Generalnoj skupštini, koje su neobavezujuće.

Ovo je prvi put da SAD pozivaju na privremeni prekid vatre u Gazi u UN-u, nakon što su stavile veto na prethodne rezolucije u kojima je korištena ta riječ. Američki nacrt također navodi da bi velika kopnena ofanziva na Rafah rezultirala većom štetom za civile i njihovo dalje raseljavanje, uključujući potencijalno u susjedne zemlje - spominjući Egipat. Takođe se navodi da bi takav potez imao ozbiljne implikacije po regionalni mir i sigurnost.

Nacrtom rezolucije poziva na privremeni prekid vatre u Gazi što je prije moguće, ponavljajući primjedbe predsjednika Joea Bidena u njegovim razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom prošle sedmice. Netanyahu se do sada odupirao međunarodnom pritisku da preispita plan – obećavajući da će spasiti preostale taoce i poraziti Hamas u cijeloj Gazi.

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz upozorio je da će manevar biti pokrenut ukoliko Hamas ne oslobodi sve svoje taoce do 10. marta. Taj datum označava početak Ramazana, islamskog svetog mjeseca posta. Arapska grupa nacija kaže da Vijeće sigurnosti ne može da se ogluši o molbe međunarodne zajednice koje zahtijevaju prekid vatre.

federalna.ba/BBC

SAD Vijeće sigurnosti UN Gaza nacrt rezolucije