SAD korak bliže donošenju 'historijskog' zakona

SAD korak bliže donošenju 'historijskog' zakona

Sjedinjene Američke Države korak su bliže odobrenju plana demokrata za rješavanje problema klimatskih promjena, a očekuje se da će ključni prijedlog zakona biti usvojen sljedeće sedmice.

369 milijardi dolara za klimatske akcije dio je paketa pod nazivom Zakon o smanjenju inflacije, prenosi BBC.

Zakon ima za cilj pomoći u smanjenju emisije ugljika u SAD-u za 40% do 2030.

Nakon testnog glasanja u Senatu s 51 prema 50 u subotu čini se da zakon ima velike šanse da bude usvojen. 

Zastupnički dom, gdje demokrati imaju većinu, mogao bi to odobriti u petak.

Neki republikanci rekli su da će pokušati zaustaviti ili blokirati napredak zakona, koji također uključuje 64 milijarde dolara za zdravstvenu zaštitu. Probno glasanje u Senatu bilo je po stranačkim linijama, a niti jedan republikanac nije podržao zakon.

Zakon bi bio dosad najveće ulaganje SAD-a u čistu energiju. Međutim, to je smanjena verzija daleko šire mjere za koju su se mnogi demokrati nadali da će je odobriti prošle godine.

Kongres je u subotu raspravljao o revidiranoj verziji, nakon što su postignuti kompromisi s dva ključna demokratska protivnika, senatorima Joeom Manchinom iz Zapadne Virginije i Kyrsten Sinema iz Arizone.

Američki predsjednik Joe Biden - koji je zakon nazvao "historijskim" - obećao je vratiti SAD na međunarodnu scenu u borbi protiv klimatskih promjena. U aprilu prošle godine obećao je smanjiti emisije stakleničkih plinova u SAD-u za najmanje 50% do 2030.

Prošlog mjeseca najavio je 2,2 milijarde dolara za pomoć u izgradnji infrastrukture koja može izdržati ekstremne vremenske uvjete i prirodne katastrofe.

SAD su posljednjih godina pogodile smrtonosne poplave i šumski požari.

Klimatske promjene povećavaju rizik od ekstremno visokih temperatura i suše koje će vjerovatno izazvati šumske požare.

- Nacrt zakona, kada bude usvojen, ispunit će sve naše ciljeve: borbu protiv klimatskih promjena, smanjenje troškova zdravstvene zaštite, zatvaranje poreznih propusta koje zloupotrebljavaju bogati i smanjenje deficita - rekao je u Senatu čelnik senatske većine Chuck Schumer.

federalna.ba/Fena

SAD klimatske promjene
Južna Koreja SAD rakete zemlja-zemlja
0 05.10.2022 07:51
SAD Južna Koreja Sjeverna Koreja
0 04.10.2022 16:57
Antonio Gutteres klimatske promjene
0 03.10.2022 21:51