SAD izručuju bivšeg kolumbijskog paravojnog vođu Mancusa, umiješanog u stotine ubistava
(Izvor: Ilustracija/insidenova)

SAD izručuju bivšeg kolumbijskog paravojnog vođu Mancusa, umiješanog u stotine ubistava

Sjedinjene Američke Države (SAD) su Kolumbiji izručile bivšeg vođu paravojnih formacija Salvatorea Mancusa, koji je proveo 12 godina u zatvoru zbog trgovine drogom i bio umiješan u stotine ubistava.

Mancuso, jedan od vođa kolumbijskih Ujedinjenih snaga samoodbrane Kolumbije (AUC), paravojne kriminalne organizacije koja već dugi niz godina djeluje u Kolumbiji i bavi se trgovinom drogom, stigao je juče u svoju zemlju s više od 100 ljudi deportovanih iz SAD-a.

Nakon slijetanja na Međunarodni aerodrom "El Dorado" u glavnom gradu Bogoti, Mancuso je zadržan od strane policijskih timova.

Navedeno je da će Mancuso ostati u zatvoru zbog svojih uloga u više od 1.500 ubistava i raseljavanja, ali bi nakon nekog vremena mogao biti pušten uz smanjenu kaznu u okviru mirovnog sporazuma 2016. godine.

U svojoj izjavi po povratku u zemlju, Salvatore Mancuso je rekao: "Došao sam da služim žrtvama, državnim institucijama i društvu općenito. Još jednom su mi dozvolili da budem dio ovoga."

Mancuso je izjavio da je imao za cilj da služi kolumbijskom društvu i naglasio da je došao da ispuni svoje obaveze prema žrtvama i da služi miru u zemlji.

Direktor Kolumbijske agencije za migracije Carlos Fernando Garcia rekao je da je ovaj čin važan korak ka pomirenju i izgradnji trajnog mira u Kolumbiji.

Mancuso, koji je 2020. završio svoju 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom, držan je u imigracionom centru tri godine kako bi se utvrdilo u koju zemlju će biti poslan.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro imenovao je Mancusoa za "mirovnog oficira" u augustu 2023, u okviru "mirovnog procesa" pokrenutog za okončanje godina oružanog sukoba u zemlji.

Mancuso je okrivljen za više od 1.500 raseljavanja i ubistava koje je počinila AUC, paravojna grupa koju su formirali zemljoposjednici i farmeri protiv ljevičarskih gerilaca.

S druge strane, organizacije za ljudska prava očekuju da Mancuso doprinese otkrivanju ubistava i zločina koje su počinile paravojne grupe 1990-ih i kasnije.

federalna.ba/AA

SAD Kolumbija zatvor