SAD daje dva miliona dolara Kubi za pomoć poslije uragana Ian
(Izvor: EPA/Yander Zamora)

SAD daje dva miliona dolara Kubi za pomoć poslije uragana Ian

Vašington je objavio sinoć da će dati dva miliona dolara hitne pomoći Kubi poslije prolaska uragana Ian, što je Havana prihvatila.  SAD tako kubanskom narodu nude "važnu humanitarnu pomoć" preko svoje meunarodne agencije za razvoj i povjerljivih međunarodnih partnera koji rade direktno sa Kubancima čije zajednice su razorene uraganom, rekao je Ned Price, portparol State departmenta u saopštenju.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez zahvalio se u tviter poruci američkoj ponudi za humanitarnu pomoć. Rekao je da će tih dva miliona dolara dobrinjeti naporima rekonstrukcije i podrške osobama pogođenim uraganom.

U udaru uragana Ian na Kubi krajem septembra stradale su dvije osobe, izazvana velika šteta i cijelo ostrvo je ostalo bez struje. U SAD, gdje je uragan Ian udario poslije Kube, stradalo je više od sto ljudi u nekoliko južnih američkih država, među kojima i Florida koja je teško pogođena.

Kuba je osjetljiva politička tema u SAD u kojima se nalazi velika zajednica Kubanaca, posebno na Floridi.

Predsjednik Joe Biden je obećao pri dolasku u Bijelu kuću da će revidirati američku politiku prema Kubi, koja je pod američkim embargom od 1962. godine. On je međutim zaoštrio ton posle gušenja velikih antivladinih demonstracija na Kubi u julu 2021. godine. 

federalna.ba/Beta

Kuba SAD pomoć
Vjerica Radeta Petar Jojić Vojislav Šešelj SAD
0 27.01.2023 22:22
Elmedin Konaković Michael Murphy SAD
0 27.01.2023 18:08
SAD hapšenje ratni zločin
0 27.01.2023 12:49
M1 Abrams SAD Ukrajina tenk
0 25.01.2023 19:17