videoprilog Muniba Muhamedbegovića (Dnevnik 2)

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Javni servisi, novinari, urednici nisu služinčad političkih subjekata koji donose zakone, a RTVFBiH to neće ni biti, poruka je sa redovne sesije Kruga 99. RTV Federacije uspješno je poslovala posljednjih 6 godina. Najutjecajniji je medij u državi. Prepoznata po otvorenosti, sa jasnom uređivačkom politikom objektivnog informisanja. Televizija koja u svom programu u prvi plan postavlja interese gledalaca, poštivanje novinarskih postulata profesije i zaštite interesa države BiH. Kao takva, trenutno se pokušava ekonomski uništiti i iscrpjeti u cilju stavljanja pod političku kontrolu.

Generalni direktor RTV Federacije BiH Džemal Šabić izjavio je danas da uzrok problema oko finansiranja Javnih servisa leži u činjenici da politike na vlasti i centri moći žele ukinuti mogućnost da na televiziji uopšte bude prikazano mišljenje neke druge strane.

Sve je počelo kada je Uprava BHRT-a na čelu sa Belminom Karamehmedovićem i članovima Upravnog odbora Elvirom Lemešom, Valentinom Rupčić, Rajkom Radovanovićem i Slavkom Rolihom, koji dolaze iz kabineta politike, odlučila da ne potpiše produženje ugovora o naplati RTV takse sa Elektroprivredom BiH.

Šabić je uvjeren da su to učinili u dogovoru s aktuelnim strukturama na vlasti u Federaciji i time su oba javna servisa za dva mjeseca pretrpjela štetu od 5,6 miliona KM. Tvrdi da motiv BHRT-a nije bio prikupljanje više sredstava drugačijom raspodjelom naplate već provođenje odluka određenih centara moći da se FTV-u stane u kraj.

Zbog bojkota menadžmenta BHRT-a javni servisi bilježe enormne gubitke

Pozitivno poslovanje je važno za svaku kompaniju - bila privatna ili državna. U slučaju javnih emitera ono podrazumijeva redonu isplatu svih naknada uposlenicima, ali i državnih dadžbina, unapređenje programskih sadržaja na osnovu planskih strateških interesa bez gubitaka i s osiguranjem fina...

Šabić je istakao da će FTV istrajati na idealima slobodnog novinarstva bez podaničkog odnosa prema bilo kojoj politici bila ona na vlasti ili u opoziciji.

Smatra da bismo se morali vratiti na Zakon o javnom RTV servisu koji bi trebao uspostaviti Koorporaciju ili ga reformisati na nekim zdravim osnovama kako bi se sva tri javna servisa mogla priključiti tokovima slobodnog svijeta.

„Uprava na čelu sa Belminom Karamehmedovićem odlučila da bez najave, bez propitivanja, bez razgovaranja, bez ičega, u razgovoru sa aktuelnim strukturama na vlasti u Sarajevu i Federaciji, jer čini se da ta vlast dotle dotiče, uspjela je doći u suglasje da naprasno prekinu ugovor sa EPBiH i tako oba Javna servisa za kratko vrijeme dovedu u potpuno blato ne samo finansijske već i strateške i svake druge priče. Ni ovaj mjesec se taksa sigurno neće početi naplaćivati, oba Javna servisa imaju štetu nastalu 5,6 miliona. Više niko nema sredstava. EP i dalje čeka. Meni se čini da njih sredstva i novac zanimaju na trećem mjestu, da je na prvom ono što je vrlo skoncentrisano sa centara moći, a to je da se dođe u makazice i da se FTV-u stane u kraj“, kazao je Šabić.

Tome u prilog govore i posljednje prijetnje Uprave BHRT-a o postupnom gašenju programa Federalne televizije i ukidanju usluge produkcije svim emisijama, osim Dnevniku u 19:30. Među njima i dvije emisije jedine takve vrste na medijskoj sceni. Magazin Mreža i dijaloška emisija Odgovorite ljudima. Emisije koje donose mišljenje i druge strane, a to očito nije u interesu centara moći, i u tome se, kažu, krije uzrok problema finansiranja.

Urednica političkog magazina "Mreža" na FTV-u Nevzeta Koljenović naglasila je da ta medijska kuća nikad nije niti će raditi u interesu bilo koje političke stranke i možda su zbog takvog načina rada problem mnogima, ali ih neće zaustaviti.

“Slobodu i nezavisnost nas novinara možemo braniti samo mi i niko osim novinara ne može nam tu slobodu i nezavisnost dati. Politički magazin ‘Mreža’, kao najgledanija emisija u državi, uprkos brojnim političkim pritiscima, nikada im nije podlegao pa nećemo ni ovim ekonomskim, koje trenutno doživljavamo”, dodala je Koljenović.

Uprava BHRT-a prijeti gašenjem programa Federalne TV

RTV Federacija BiH ponovo poziva Belmina Karamehmedovića i članove Upravnog odbora na čelu sa Elvirom Lemešom da potpišu Aneks ugovora o produženju naplate RTV takse putem Elektroprivrede BiH, a koji je RTV Federacije BiH prije četiri mjeseca već potpisala. „Vašom samoinic...

Urednik dijaloške emisije "Odgovorite ljudima" na FTV-u Darjan Babić podsjeća kako je eutanazija Federalne TV počela u decembru prošle godine - kada je počeo samoubilački pohod generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića. Dodao je da mu je posljednja izjava jednog od lidera "Trojke" kako treba smijeniti rukovodstva oba javna servisa da bi se pratila njihova politika dala još više entuzijazma da u emisiju i dalje poziva i ljude iz opozicije i one koji kritički razmišljaju.

Pitanje Federalne televizije ujedno je i pitanje koje se podjednako tiče demokratske javnosti u BiH, pristupu - tačnim, objektivnim i pravovremenim informacijama. Zbog toga je građanima potrebno predočiti činjenice i racionalne argumente.

“Aktuelnom blokadom na zakonima zasnovanom sistemu naplate RTV takse cilj je urušavanje cjelokupnog sistema Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine sa starim, prepoznatljivim namjerama stavljanja pod političku i finansijsku kontrolu SNSD-a i HDZ-a”, istakao je Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Potrebno je, kako je dodao Kulenović, očito, eutanizirati najprofesionalniju člancu Javnog RTV servisa - Federalnu televiziju kako bi se ojačale stare aveti etničke podjele zemlje i do kraja ostvario koncept etničkih servisa kao ključnih poluga daljnje destrukcije države i društva.

“To je put ka daljnjoj fašizaciji borbe bosanskohercegovačkog društva i jačanju konfliktnih struktura moći na razaranju države. Niti RTRS ispunjava minimum internacionalnih ni domaćih standarda i zakonskih obaveza, a nakon sponzoriranja i promovisanja Valentina Ćorića, pogotovo ne ‘servis u pričuvi’ - RTV Herceg-Bosne”, naglasio je Kulenović.

Umjesto poštivanja zakonskog rješenja, vlast toleriše opstrukcije BHRT-a

Četrdeset peti je dan kako se RTV taksa ne naplaćuje putem Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Dnevni gubitak oba javna emitera iznosi 90.000 KM. Radio-televizija Federacije, koja je potpisala Aneks ugovora s Elektroprivredom još prije tri mjeseca, zbog bojkota da to uradi menadžment BHRT-a...

Prema njegovim riječima, postalo je očito da je sadašnja pozicija uprave BHRT-a instrumentalizirana na vlastitu štetu i za konačnu destabilizaciju i eutanizaciju sistema Federalne televizije, koji u ključnim segmentima programa i uredničkih politika odgovara interesima građana i demokratske javnosti, ocijenio je Kulenović.

Profesor na sarajevskom FPN-u Senadin Lavić je kategoričan – glavni cilj napada na objektivne i demokratske medije je da građani ove države ne zna mo šta nam se dešava, da ne znamo šte stvarno jeste na sceni: „Na taj način smo, nažalost, lagan predmet manipulacije i izloženi smo zloupotrebama“.

„Puno je nelogičnih stvari, puno je stvari koje se ne mogu pojasniti zdravim razumom. Zašto BHRT u korist vlastite i štete FTV-a – nemajući nikakav drugi model, a ni politika ne nudi neki drugi zakonit model - zašto se prekida onakav sistem naplate RTV takse? To su veliki gubici i šteta za koje bi neko trebao odgovarati. Federalna vlada bi se trebala brinuti od federalnoj instituciji, FTV je ozbiljna federalna institucija koja u posljednih nekoliko godina funkcioniše i posluje stabilno u kadrovskom, strateškom i svakom drugom smislu“, podsjeća Šabić.

Inače, Vlada Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem već 12 dana nema vremena u ovako kriznoj situaciji da primi delegaciju našeg Sindikata s ciljem rješavanja aktuelnih problema. Podsjećamo javnost, ali i Federalnu vladu da je u RTV Federacije uposleno oko 300 radnika, koja je zadnjih 6 godina stabilno poslovala, a danas joj prijeti finansijsko uništenje. Oba emitera s današnjim danom izgubila su preko 5 miliona maraka čistih prihoda zahvaljajući upravo bojkotu menadžmenta BHRT-a i Upravnog odbora. Bez produženja ugovora o naplati RTV takse putem Elektroprivrede uposlenicima BHRT-a nema plata, a njihov menadžment na čelu s Belminom Karamehmedovićem svjesno gubi topli obrok na dnevnoj bazi za sve uposlenike. Iz toga je jasno da ovdje nije riječ o matematičkoj već političkoj računici s jednim ciljem – finansijski uništiti RTV Federacije BiH.

federalna.ba

RTVFBIH Krug 99 Džemal Šabić Nevzeta Koljenović darjan babić
Dinko Gluhonjić Krug 99
0 24.03.2024 12:07
Azra Zornić David Pettigrew Krug 99
0 17.03.2024 18:21
Krug 99 Azra Zornić David Pettigrew
0 17.03.2024 11:42
Krug 99 pravosuđe Tatjana Savić Demir Delić
0 10.03.2024 13:58
Zoran Vuletić Krug 99 Srbija
0 03.03.2024 11:52
FTV BHRT Džemal Šabić Belmin Karamehmedović RTV taksa RTVFBIH
0 28.02.2024 15:41